Foto: Erik Simander/Erik Nylander/TT
Debattinlägg

”Pride förpliktigar och kräver handling”

”Att ha tillgång till ett rum där man träffar andra med liknande erfarenheter, där man slipper bli ifrågasatt på grund av sin sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck kan vara avgörande för unga som i högre grad lider av psykisk ohälsa som en följd av våld, hot och kränkande behandling”, skriver debattören.

Om debattören

Sissela Nordling Blanco
gruppledare Feministiskt Initiativ Stockholm

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I år är det 50 år sedan Stonewallupproret, känt som startskottet för Priderörelsen.

Det var ett uppror mot de systematiska trakasserier och våldsamma razzior som riktades mot hbtq-personers mötesplatser i New York. Baren Stonewall Inn var känd som en samlingsplats för transpersoner, lesbiska, bögar och queers. Att upprinnelsen till Pride var ett uppror till försvar av queera mötesplatser är värt att minnas.

Mötesplatser är avgörande för att skapa en trygg, öppen och inkluderande stad. Men tyvärr är många av de befintliga mötesplatser för hbtq-personer som finns i Stockholm under hot.

Vi har sett en man vifta med ett gevär mot en queerbar på Söder som har sin sista öppetkväll.

Vi har sett en snabb nedmontering av Stockholms stads arbete för mänskliga rättigheter och nedskärningar som drabbar unga hbtq-personers mötesplatser.

När Feministiskt initiativ var med och styrde staden fick hundratals chefer och tusentals medarbetare utbildning i frågor om diskriminering och en särskild hbtq-diplomering infördes.

Skolor, förskolor, fritidsgårdar, ungdomsmottagningar, socialtjänst och en mängd olika yrkeskategorier tog del av satsningarna.

Under vår tid i makten startades också fyra nya mötesplatser för unga hbtq-personer i olika delar av staden och ett tillskott till RFSL Stockholms mötesplats Egalia möjliggjorde längre öppettider.

Nu tvingas Egalia i stället skära ner på antalet träffar på grund av att de fått avslag på sin ansökan om bidrag från kulturförvaltningen. Det är en direkt följd av det grönblåa styrets besparingar i kulturbudgeten.

Även Södermalms första hbtq-häng för unga, Spektrum på Södergården, riskerar att behöva dra ner på sin verksamhet då fastighetskontoret kraftigt höjt hyran samtidigt som anslagen från kulturförvaltningen står stilla.

En tredje mötesplats vars framtid är osäker är Newcomers Youth, en mötesplats för unga asylsökande och nyanlända hbtq-personer. Den har tidigare finansierats av projektmedel men om inte staden tar över finansieringen för att säkra dess framtid kommer den behöva läggas ned.

Dessa mötesplatser är avgörande för att unga hbtq-personer ska få tillgång till en meningsfull fritid och kontakt med andra ungdomar.

Att ha tillgång till ett rum där man träffar andra med liknande erfarenheter, där man slipper bli ifrågasatt på grund av sin sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck kan vara avgörande för unga som i högre grad lider av psykisk ohälsa som en följd av våld, hot och kränkande behandling.

När nu regnbågsflaggorna drar över Stockholm hoppas vi att de styrande politikerna med kulturborgarrådet Jonas Naddebo i spetsen ska förstå vikten av att avsätta resurser för att säkra hbtq-mötesplatsernas framtid.

Pride förpliktigar och kräver handling, prioriteringar och satsningar som förbättrar hbtq-personers livsvillkor.

Är du beredd att satsa för att säkra queera mötesplatser i Stockholm, Naddebo?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.