Transportstyrelsen
Skandalen på Transportstyrelsen har hittills lett till att förra generaldirektören fick sparken och att två statsråd entledigats. Men den verkliga boven i dramat är den nyliberala ideologin, menar Carolina Sundell. Foto: Erik Simander/TT
Debattinlägg

”Nyliberalism bakom IT-skandalen”

Opinion ·

”Privata vinstintressen och osynliga aktörer kommer också fortsättningsvis att leda till skandaler”, skriver Carolina Sundell.

Om debattören

Carolina Sundell
Journalist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Skandalen som förödmjukat Löfvens regering har orsakats av nyliberalismens kvävande snara.

Det som hänt på Transportstyrelsen handlar mindre om de ansvarigas inkompetens, än om en av nyliberalismens ofrånkomliga konsekvenser.

Det är lättare för Alliansen att väcka misstroendeförklaringar mot statsråd än att blotta vad som alltid sker när det allmänna eller det sekretessbelagda hamnar i privata händer.

Media i Sverige poängterar sällan ideologin bakom nedskärningspolitiken – den nyliberalism som Sverige anammat med stor hjälp av EU. Kalla det en förvriden filosofi, som gör att det statliga ska drivas som företag med toppstyrning där effektivitet sätts före rättssäkerhet.

I den svenska demokrati härjar de policyprofessionella, som har mer inflytande än våra folkvalda representanter. Privata vinstintressen och osynliga aktörer kommer också fortsättningsvis att leda till skandaler.

Det kan tyckas att Reinfeldt och hans ministrar slapp lindrigt undan för Nuonaffären. Så är inte fallet för generaldirektören Maria Ågren som satt på Transportstyrelsens kontor och outsourcade känsliga databaser.

Notera att detta skedde efter att rejäla nedskärningar inletts. Då blir det lättare att köpa externt och påbörja statlig försäljning. De nyliberala vill rättfärdiga försäljningen av det statliga genom att hänvisa till påstådda effektivitetsökningar, lägre kostnader och lättare skötsel.

I vems intresse kan man undra. Privatisering leder alltid till ytterligare byråkratisering.

Tjänstemän som Maria Ågren tycks ha haft lätt att göra avsteg från gällande lagstiftning, när tjänstemannaansvaret inte existerar längre.

Valde någon politiker att fråga allmänheten? De som styr vet att frågan skulle ställa till problem; folket skulle rösta emot, eftersom vi numera vet att privatisering leder till kapitalöverföring till en liten elit som tjänar miljarder på allmännyttan.

Låt inte skenet bedra! Att vilja att Transportstyrelsen ska outsourca, eller att apoteken – och allt annat som ägs av skattebetalarna – ska säljas ut, härstammar från samma ideologi.

De nyliberala är troende och kan inte backa upp sina argument vare sig med studier eller empiriska fakta. De vill gärna minimera problemformuleringen till en fråga om konkurrens på en så kallad fri marknad.

I detta fall spelade incidenten på Transportstyrelsen i händerna på Säpo och försvarsdepartementet.

Det är därför Peter Hultqvist kan stå och smila på presskonferenser och nicka när Löfven säger att militären ska genomföra den största exercisen någonsin med NATO.

Vi, folket, har mycket att oroa oss för om vi låter den statliga portföljen hamna i andras händer och privatiserandet eskalera.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.