Foto: Privat
Debattinlägg

”Public service borde grundlagsskyddas”

Publicerad

”Public service handlar nämligen om så mycket mer än det vi ser på TV eller hör i radio. Public service finns också där som en garanti för att säkerställa att politiken och samhället inte blir auktoritärt. Att skära ner på public service är att riskera demokratin”, skriver Nora Flygt.

Om debattören

Nora Flygt
SSU Centrum

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I en tid då alternativa nyhetskällor växer och fake news sprids är det extra viktigt att stärka public service.

Länder som har en stark public service har högre röstdeltagande, högre grad av pressfrihet och mindre högerextrema åsikter, det är en viktig grund i en demokrati.

Vi i SSU Centrum vill se ett grundlagsskydd för public service, för att skydda vår demokrati. Public service ska stärkas, inte avvecklas.

I helgen höll så Moderata ungdomsförbundet, MUF, sin årliga förbundsstämma för att besluta om förbundets riktlinjer. En av sakerna som röstades igenom var att verka för en fullständig avveckling av public service.

Såhär skrev Benjamin Dousa, MUF:s förbundsordförande, på Twitter:

“Baam! MUF fattade precis beslutet att verka för att ta bort den nya TV-skatten och en fullständig avveckling av public service.”

Baam, vilket ogenomtänkt och farligt beslut.

Att MUF ogillar skatt är inget nytt, men frågan är hur mycket MUF är beredda att riskera. Det verkar som att de bara hört ”sänkt skatt” och glömt bort hur viktigt public service är för demokratin.

Låt oss därför ha en snabbkurs i vad public service faktiskt innebär och varför den är så otroligt viktig.

Dess uppgift är att göra radio och TV i allmänhetens tjänst. Verksamheten ska bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället.

Public service ska spegla omvärlden ur många olika perspektiv, vara oberoende och granska makthavare och samhället.

Medborgarna har rätt till oberoende journalistik för kunna vara säkra på att inga andra intressen styr vilken information de får ta del av. En av förutsättningarna i en demokrati är att medborgarna är välinformerade och engagerade.

Då behövs en stark oberoende public service, med tillräckliga resurser för att producera nyheter och granskande journalistik av god kvalitet.

Public service handlar nämligen om så mycket mer än det vi ser på TV eller hör i radio. Public service finns också där som en garanti för att säkerställa att politiken och samhället inte blir auktoritärt.

Att skära ner på public service är att riskera demokratin.

Och vi ska aldrig ta demokratin för givet.

När MUF och andra är beredda att riskera demokratin är det extra viktigt att skydda den. Därför vill vi att public service ska grundlagsskyddas, det för att säkerhetsställa att vi alltid har tillgång till oberoende journalistik.

Public service ska stärkas, inte avvecklas. Det tål att sägas igen – och igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.