Foto: Janerik Henriksson/Vilhelm Stokstad/TT
Debattinlägg

Rådström Baastad (S): ”En röst på S är en röst på att hålla SD utanför”

”Socialdemokraterna har gett sitt svar. Det är nu hög tid att Annie Lööf och C också ger väljarna sitt besked: kommer C att leva upp till sin retorik och säga nej till att bilda regering med M och alliansen om det innebär att regera med stöd av SD?” Det skriver Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Om debattören

Lena Rådström Baastad
Partisekreterare Socialdemokraterna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Michael Arthursson, Centerpartiets partisekreterare, skriver att hans parti är den starkaste motpolen till SD i höstens val. Det är jättebra att C tar kampen för jämställdhet och tolerans, men han och hans parti är turligt nog inte ensamma om att kämpa för detta.

Det måste alla anständiga partier göra. Socialdemokraterna kommer aldrig att sätta sig i en regering där SD ges direkt eller indirekt inflytande. Vi arbetar för ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige – för alla.

Låt mig först vara så tydlig det bara går, så att inte Arthursson (C) eller någon annan behöver tvivla en sekund på vår hållning. En röst på Stefan Löfven och Socialdemokraterna är en röst på att hålla SD utanför allt inflytande på regeringsmakten.

Sverige ska styras av anständiga partier som värnar demokrati, allas lika värde och yttrandefrihet.

Det är vår fasta övertygelse att Sverige mår bäst av breda politiska överenskommelser mellan anständiga partier, en inställning som vi kommer att stå fast vid både under och efter valet.

Att Centerpartiet deklarerar att Sverigedemokraterna är deras huvudmotståndare och motpol i svensk politik är bra. Men med ett sådant budskap till väljarna följer också vissa krav som det idag är otydligt om C tänker leva upp till.

Annie Lööf (C), liksom Ulf Kristersson (M), upprepar gång på gång att alliansen ska ta regeringsmakten även om man förlorar valet och blir mindre än de rödgröna.

En sådan regering skulle bli beroende av SD i varje blockskiljande omröstning.

Jag förstår att Centerpartiets läge är komplicerat. Å ena sidan har man under lång tid odlat konflikten mot Socialdemokraterna på det nationella planet, och å andra sidan ser man faran med Moderaternas tilltagande flirt med de växande auktoritära krafterna i Sverige. Men i slutändan kommer man att behöva välja.

Socialdemokraterna kan inte stötta en allianspolitik som låter skattesänkningar gå före välfärden. Valet handlar om värderingar, men det är också en folkomröstning om välfärden.

Vi går till val på att investeringarna i skolan och vården ska öka med minst 65 miljarder jämfört med 2014 under nästa mandatperiod. Bland annat föreslår vi 14 000 fler anställda i vården, vi vill att övervinsterna till bolag i skolvärlden ska gå till verksamheten och inte till miljardärerna, eftersom det är så vi kan höja kvaliteten i skolan och rusta varenda unge för framtiden.

Det C nu försöker med faller på sin egen orimlighet. Att be Socialdemokraterna stötta en alliansregering även om de förlorar valet och blir minsta block är som att Moderaterna skulle agera stödparti åt en rödgrön regering, om vi skulle bli mindre än det andra blocket.

Det tror jag knappast att Ulf Kristersson skulle ställa upp på.

Socialdemokraterna har gett sitt svar. Det är nu hög tid att Annie Lööf och C också ger väljarna sitt besked:

Kommer C att leva upp till sin retorik och säga nej till att bilda regering med M och alliansen om det innebär att regera med stöd av SD?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.