Artikelförfattaren anser att det inte finns någon passiv rökning utomhus och att regeringen bakar moralkakor, i stället för att fokusera på riktiga problem. Foto: TT
Debattinlägg

”Förbjud gnälliga människor”

Opinion ·

”Det finns ett överhängande problem med hela idén om att förbjuda rökning utomhus – det finns ingen passiv rökning utomhus. Gnälliga människor som springer till lagstiftaren, som barn springer till pappa för att få hjälp att få bort allt de inte gillar, är de som borde förbjudas”, skriver Rebecca Weidmo Uvell. Texten publicerade i juni 2017.

Om debattören

Rebecca Weidmo Uvell
Borgerlig opinionsbildare och författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Regeringen fortsätter att fokusera på problem som inte finns för att de inte har någon förmåga att lösa verkliga problem, som till exempel skjutningar i förorter, bostadsbrist eller vårdkris.

Därför har folkhälsofrågor blivit deras paradgren.

Och det räcker inte med att föreslå att all tobak ska säljas under disk som om produkten vore olaglig, vilket den alltså inte är. Eller att förbjuda helt ofarliga örtcigaretter.

Nu vill de förbjuda alla vuxna att ta en fredagscigarett till vinet på en solig uteservering.

I rapporten Utredning om framtida rökfria miljöer på allmänna platser – i synnerhet där barn vistas” konstaterar Folkhälsomyndigheten att regeringen borde förbjuda rökningen överallt utom på trottoarer i princip.

Det finns ett överhängande problem med hela idén om att förbjuda rökning utomhus – det finns ingen passiv rökning utomhus.

På WHO:s hemsida hänvisar man till passiv rökning inomhus. Folkhälsomyndigheten själva skriver i rapporten ”Eventuella hälsoeffekter för de som drabbas av tobaksrök utomhus är inte fastställda”.

2013 släppte WHO en rapport som konstaterade att utomhusluften är farligare än passiv rökning inomhus.

Folkhälsomyndighetens rapport kan alltså inte förlita sig på forskning så istället bygger deras slutsatser på hur folk i en undersökning de gjort ”upplever rökning utomhus”.

Det tåls att upprepas: det finns ingen passiv rökning utomhus.

Så hela det här förslaget kokar ner till att genom att förbjuda rökning utomhus ska de som röker röka mindre. Är tanken. Rent och skär moralism alltså.

För tobak är som sagt inte olagligt att konsumera.

Det hade varit mer renhårigt om regeringen i så fall förbjuda själva produkten istället för att baka moralkakor på hur vuxna människor ska använda denna lagliga produkt som utomhus.

Rapporten fokuserar framför allt på barn. Men på lekplatser är det redan oftast förbjudet att röka och jag har under alla år jag stått oändliga timmar på lekparker med mina barn inte sett en enda människa blossa på en lekpark.

Det är heller inte förbjudet att förbjuda rökning.

Kommuner har som sagt redan till största del redan förbjudit rökning på just lekparker, i kollektivtrafiken är det förbjudet i busskurer och på perronger och vissa restaurangägare har redan rökzoner.

Otippat nog kan nämligen människor anpassa sig till varandra helt utan statlig inblandning. Respekt och förmågan att kompromissa människor emellan är något som existerar helt utan en folkhälsomagisterns inblandning.

Det finns ett annat ord för det – hyfs.

Att människor unnar sig en cigarett eller två när de njuter av en öl eller ett glas rosé på en uteservering en av de få sommardagar detta mörkerhål ger oss är inte ett folkhälsoproblem.

I själva verket konstaterar Folkhälsomyndigheten själva i sina årliga folkhälosrapporter såväl att den generella hälsan i befolkningen aldrig varit bättre som att rökningen av sig själv går ner, framför allt i yngre målgrupper.

Istället ska rökning utomhus räknas in i samma kategori som människor som pratar jättehögt i mobilen ute, skrikande barn, människor med ryggsäckar i kollektivtrafiken, svettlukt och folk som tränger sig – irritationsmoment.

Som är en naturlig konsekvens av att det är fler människor än du själv som finns i det offentliga rummet.

Kan bara regeringen sluta moralisera och börja lösa problem som faktiskt är verkliga istället? Kan de sluta jaga allt som är kul och jobba?

Gnälliga människor som springer till lagstiftaren som barn springer till pappa för att få hjälp att få bort allt de inte gillar är de som borde förbjudas.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.