Den venezuelanske oppositionspolitikern Juan Guaidó bör av Sverige erkännas som interim statschef, anser artikelförfattarna. Foto: Carlos Barrio
Debattinlägg

”Regeringen bör erkänna Guaidó som statschef”

Uppdaterad
Publicerad

”Vi vädjar att Sverige på humanitära grunder ansluter till det venezuelanska folket och erkänner Juan Guaidó som interim statschef så att han kan genomföra sin plan att utlysa rättvisa, fria, transparenta och demokratiska val i Venezuela”, skriver två företrädare för Venezuela Network Sweden.

Om debattörerna

Eidi Alvarado
Ordförande och medgrundare Venezuela Network Sweden
Cesar Chirino
Medgrundare och styrelseledamot Venezuela Network Sweden

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

En majoritet av det venezuelanska folket kämpar just nu för att överleva i en humanitär katastrof.

Landet lider av världens högsta inflation vilken uppskattas till tio miljoner procent i år, en akut matkris, brist på läkemedel och en total kollaps av hälso- och sjukvårdssystemen.

Detta har bland annat lett till en flyktingkris utan motsvarighet i Latinamerika, där en tiondel – tre miljoner – av Venezuelas befolkning har flytt sedan 2014.

Vi vädjar till Sveriges regering att Sverige tillsammans med andra EU-länder erkänner Juan Guaidó som tillförordnad statschef, så att denne kan utlysa nyval i Venezuela enligt landets författning.

Den 23 januari 2019 genomfördes stora demonstrationer mot Nicolás Maduro, efter att denne den 10 januari 2019 utropat sig till president för en andra mandatperiod.

Valresultatet anses av såväl inhemska som utländska observatörer (bland annat EU) som icke legitimt och ogiltigt.

Landets författning stipulerar att om det inte existerar någon legitim statschef, så ska parlamentets talman inträda som sådan.

Hundratusentals venezuelaner gick ut på gatorna för att visa sitt stöd för Juan Guaidó, som i linje med landets författning och inom det juridiska ramverket utropade sig som tillfällig statschef.

Han lade samtidigt fram en plan för en övergångsregering och fria val.

Venezuelas Nationalförsamling är den enda legitima och sista kvarvarande demokratiskt valda institutionen i landet.

Vi vädjar att Sverige på humanitära grunder ansluter till det venezuelanska folket och erkänner Juan Guaidó som interim statschef så att han kan genomföra sin plan att utlysa rättvisa, fria, transparenta och demokratiska val i Venezuela.

Sverige kan inte vända bort blicken och lämna det venezuelanska folket ensamt åt sitt öde och åt ett politiskt förtryck med en regim som tvingar oss till förhandlingar, samtidigt som denna begår brott mot de mänskliga rättigheterna och skjuter oss i huvudet ute på gatorna.

Vi kan inte delta i förhandlingar om detta inte leder till Maduros avgång och till nyval.

Juan Guaidós och Nationalförsamlingens förslag är Venezuelas sista chans att lösa den institutionella och politiska krisen på ett fredligt och demokratiskt sätt.

Vill Sverige fortsätta vara ett föregångsland för demokrati krävs det modiga beslut, och beslut som fattas över partigränserna.

Därför är det vår förhoppning att riksdagens ledamöter lägger partilojalitet åt sidan och sätter demokrati och mänskliga rättigheter främst. Sverige måste stå på rätt sida av historien!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.