Debattinlägg

Regeringen har inte gjort tillräckligt för djuren

DJURSKYDD ·

Josef Fransson och Richard Jomshof, SD, om att det svenska djurskyddet måste stärkas:

Det finns flera brister i svensk djurskyddslagstiftning. Sverigedemokraterna vill satsa på att förbättra situationen för landets djur på flera punkter. Det gäller bland annat hårdare straff för djurplågeri, bättre förhållanden för djur i animalieproduktionen och djurpoliser över hela landet. Vi ser allvarligt på att det svenska djurskyddet har hamnat på efterkälken, skriver Josef Fransson och Richard Jomshof, Sverigedemokraterna.

Djur som far illa väcker upprördhet hos de flesta svenskar. I den andan har Sverige också en djurskyddslag som länge stått sig väl i internationell jämförelse. Det svenska djurskyddet har dock i vissa avseenden börjat hamna på efterkälken, vilket är något Sverigedemokraterna ser allvarligt på. På Sverigedemokraternas riksmöte i november antogs ett nytt djurskyddsprogram. Syftet med detta program är att föra upp djurskyddet på dagordningen och att modernisera den nuvarande lagstiftningen.

Vi menar att djurhållning och djurskydd inte behöver stå i motsatsförhållande till varandra. Tvärtom menar vi att en ökad svensk animalieproduktion är något positivt för djurvälfärden, inte minst för att i största möjliga mån motverka import av djurplågerikött, exempelvis kött från djur som slaktas utan föregående bedövning.

Lagstiftningen är i dag splittrad på området. Vi vill därför samla all lagtext rörande djur i en särskild djurskyddsbalk, vilket gör det mer överskådligt samtidigt som man tydliggör och lyfter fram djurens rättigheter. I samband med denna ändring finns det anledning att se över straffet för djurplågeri. I dag kan djurplågeri ge böter och upp till två års fängelse. Trots förekomsten av flera olika fall av grovt djurplågeri, exempelvis med tortyrliknande metoder, har något maxstraff aldrig utdömts.

Här har regeringen misslyckats eftersom man därmed signalerar att djurplågeribrott inte är speciellt allvarligt. Vi vill införa brottsrubriceringen grovt djurplågeri, med straffskalan lägst ett års fängelse och högst fyra års fängelse, för att förmedla budskapet att djurplågeri inte accepteras under några som helst omständigheter.

För att kunna spåra och lagföra personer som gjort sig skyldiga till brott och överträdelser enligt djurskyddsbalken, vill vi införa en nationell djurskyddspolis för att säkerställa att hanteringen av brott mot djur sköts på ett korrekt och effektivt sätt. Förebilder finns framför allt i USA, men också i Stockholm där en särskild djurskyddspolis inrättades 2011. Nu är det dags att göra djurskyddspolisen nationell.

Sverigedemokraterna är medvetna om att en hög nivå på djurskyddet har lett till ökade kostnader för landets djurhållare. Exempelvis vid beslut om lagstiftad utevistelse för mjölkkor och mer utrymme i stallarna. Det är något som regeringen givetvis också är medvetna om, men man har uppvisat en påfallande ovillighet att ta tag i problemet, med en sjunkande produktion som följd.

För att kunna upprätthålla en sund konkurrens med animalieproducenter i andra länder, vill vi att våra djurhållare ska erhålla en djurvälfärdsersättning. Detta för att täcka en del av de merkostnader som uppstår i förhållande till andra länder som saknar motsvarande djurskydd. För att understryka detta vill vi även att animalier som framställts utomlands, i strid med intentionerna i svensk djurskyddslagstiftning, ska beläggas med importförbud. För att göra det enklare för konsumenter att välja djurvänliga varor vill vi dessutom lagstifta om att alla animalier ska ursprungsmärkas i varje led i produktionskedjan.

Bland många djurhållare finns en rädsla som måste tas på allvar när det gäller nitiska byråkrater med rätt att utfärda beslut med långtgående konsekvenser. Samspelet mellan djurskyddskontrollanter och bönder måste bli bättre. Vi menar därför att alla som utför kontroller på djurbesättningar ska ha egen yrkeserfarenhet av djurhållning.

Dessa åtgärder och många andra är punkter i Sverigedemokraternas inriktningsprogram för djurskydd som vi kommer att gå till val på 2014. Sammanfattningsvis är det ett program som tar fasta på såväl djurens behov av skydd, samtidigt som vi slår vakt om de legala och viktiga näringarna vi behöver för att hela Sverige ska leva.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.