Italienska ön Lampedusa, 31 maj 2015. Foto: Mauro Buccarello / AP
Debattinlägg

”Regeringen måste erkänna afrosvenskars situation”

Afrosvenskar ·

”En Kommission för realiserandet av Årtiondet för människor av afrikansk härkomst i Sverige vore ett lämpligt erkännande av afrosvenskars situation i landet och vår rätt till delaktighet i samhället på lika villkor”, skriver Madubuko A. Diakité, Victoria Kawesa, Michael McEachrane och Felix Unogwu.

Om debattörerna

Madubuko A. Diakité
Människorättsjurist, ordf English International Association of Lund (EIA)
Victoria Kawesa
Antirasistisk talesperson
Michael McEachrane
Forskare, medlem Fight Racism Now (FRN), European Network of People of African Descent (ENPAD)
Felix Unogwu
Projektledare Open Skåne

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Den humanitära katastrof som vi nu bevittnar på Medelhavet pekar på ett grundläggande problem. EU och de europeiska staterna säger sig vara konstitutionellt baserade på en respekt för alla människors lika värde och rättigheter.

Ändå är det idag omöjligt att att ta sig till Europa på laglig väg för att söka asyl. Samtidigt är européer fria att resa i stort sett vart de vill.

Antalet flyktingar till Europa tilltar dramatiskt och kommer att fortsätta att göra det. Inte minst med anledning av klimatförändringarna. FN beräknar att klimatflyktingar kanske redan är världens största flyktingkategori.

Afrika är den kontinent som bidragit minst till klimatförändringarna, men som drabbas hårdast av dem. Redan idag är de flesta flyktingar som försöker ta sig över Medelhavet afrikaner.

Europas exklusiva och exkluderande föreställning om sig själv är oförenlig med en respekt för alla människors lika värde. Detta blir allt tydligare med de globala utmaningar vi idag står inför och den ökande mångfalden i Europa.

De flesta som idag dör i Medelhavet är afrikaner. På båtarna behandlas de sämst och hamnar ofta under däck. Även i Europa behandlas afrikaner ofta sämst.

Så ock i Sverige som, liksom övriga Europa, är hierarkiskt ordnat. Personer av utomeuropeisk bakgrund har generellt svårare att ta sig in på arbetsmarknaden, mycket högre arbetslöshetssiffror än vita svenskar och diskrimineras överlag mer i samhället.

Och särskilt utsatta är afrosvenskar.

Som den uppmärksammadeAfrofobirapporten från förra året visar är vi till exempel mest utsatta för hatbrott, har sämst avkastning på högre utbildning, högst arbetslöshet och bor allt som oftast i låginkomstområden.

I år börjar FN:s Internationella årtionde för människor av afrikansk härkomst 2015-2024. Temat för årtiondet är erkännande, rättvisa och utveckling.

Det förordar att stater vidtar konkreta och praktiska åtgärder för att främja en fullständig integration i samhället av människor av afrikansk härkomst och effektivt bekämpa rasism, rasdiskriminering, främlingsfientlighet och liknande intolerans.

Måndagen den första juni ska vi, de undertecknade, träffa demokrati- och kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) för att diskutera förverkligandet av Årtiondet i Sverige.

Vi kommer att föreslå att Regeringen tillsätter en Kommission för att realisera FNs Årtionde i landet och i enlighet med det utveckla en nationell handlingsplan mot afrofobi och ökad inkludering i samhället av människor av afrikansk härkomst.

Vi tror att en Kommission vore ett lämpligt steg mot uppfyllandet av Årtiondets mål i Sverige.

Regeringen har redan en Kommission mot antiziganism, Alice Bah Kuhnke (MP) har utlovat en nationell strategi mot islamofobi och Stefan Löfven (S) har slagit fast i Regeringsförklaringen att, ”Antisemitism, antiziganism, islamofobi och afrofobi ska inte ha någon plats i Sverige.”

En Kommission för realiserandet av Årtiondet i Sverige vore ett lämpligt erkännande av afrosvenskars situation i landet och vår rätt till delaktighet i samhället på lika villkor.

Det är avgörande för framtiden att vi skapar ett samhälle som inte är baserat på en exkluderande nationell samhörighet utan där mänskliga rättigheter, ickediskriminering, jämlikhet och inkludering oavsett bakgrund är normen.

Regeringen och samhället i stort borde därför välkomna förverkligandet av FN:s Internationella årtionde för människor av afrikansk härkomst i Sverige.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.