Rom, Italien. Foto: Andrew Medichini/AP
Debattinlägg

”Regeringen visar djupt förakt för bildning”

Budgeten ·

”I decennier har Sverige bedrivit kvalificerad humanistisk forskning och utbildning vid instituten. Tre veckor vid makten och en ynka mening på sidan 308 i budgetpropositionen tog det regeringen att omintetgöra vad generationer byggt upp”, skriver Ida Östenberg.

Om debattören

Ida Östenberg
Docent Antikens kultur och samhällsliv, Göteborgs Universitet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

”Sverige ska vara en ledande forskningsnation”, sade Stefan Löfven när han den 3 oktober läste upp sin regeringsförklaring.

Igår kom beskedet om vad de storslagna orden innebär omsatta i verkligt handlande. Finansieringen från staten till de svenska Medelhavsinstituten ska avslutas under en tvåårsperiod.

Eftersom instituten i Rom, Aten och Istanbul drivs närmast helt och hållet genom statligt stöd, innebär ett genomförande av förslaget i praktiken att instituten måste avsluta sin verksamhet.

Förslaget kommer som en fullständig överraskning. Ingen beredning ligger till grund för propositionen och ingen konsekvensanalys har genomförts. Vi får inte heller veta varför nedläggningen ska genomföras.

Det handlar knappast enbart om att spara in den i statsfinansiella sammanhang ynka summan av 22 miljoner per år.

De svenska Medelhavsinstituten har en lång historia. Utgrävningsverksamheten har pågått sedan förra sekelskiftet, och år 1925 grundades det svenska institutet i Rom, följt av Aten 1947 och Istanbul 1962.

I decennier har Sverige bedrivit kvalificerad humanistisk forskning och utbildning vid instituten. Tre veckor vid makten och en ynka mening på sidan 308 i budgetpropositionen tog det regeringen att omintetgöra vad generationer byggt upp.

Forskningsinstituten möjliggör svensk arkeologisk verksamhet vid Medelhavet. Tillstånd till grävningar ges enbart genom instituten, och det är genom instituten den enskilde forskaren får tillgång till museer, bibliotek och arkiv. Utan instituten ingen arkeologisk verksamhet, inga studiebesök på museer, inga arkivstudier, inga bibliotek.

En ledande forskningsnation?

Instituten bedriver bred humanistisk forskning också inom historia, konstvetenskap, kulturarv och språk. Kulturverksamheten är likaså omfattande.

Vidare är instituten utbildningscentra som genomför regelbunden kursverksamhet i samarbete med de svenska universiteten. Här tränas nästa generation humanister. Lärare fortbildas. Ni vet, de som ska rädda Sverige från skolans kunskapsfall.

Danmark, Norge och Finland har forskningsinstitut vid Medelhavet, liksom de flesta europeiska och många utomeuropeiska länder. I Rom har det svenska institutet haft en särställning sedan andra världskriget då man var ett av få institut som höll öppet.

Institutet blev en fristad för forskare från andra nationer och erbjöd också skydd till människor på flykt. I Grekland välkomnades Ateninstitutets grundande efter det outtröttliga engagemang som svenska arkeologer visat inom Röda Korsets verksamhet under kriget.

De svenska instituten är internationella mötesplatser för forskare och studenter med olika bakgrunder, nationaliteter och spetskompetenser. Man anordnar konferenser, föreläsningar och driver projekt tillsammans med de andra utländska instituten och i samverkan med universitet runt om i världen. Instituten är faktiska representanter för den internationalisering som efterfrågas.

Regeringens förslag vittnar om ett djupt förakt för bildning, kunskap, forskning och kultur.

Den verksamhet som bedrivs vid de svenska forskningsinstituten handlar i grunden om förståelse för andra kulturer. Den analyserar mänskligt agerande under lång tid, och bidrar med perspektiv på hur samhällen byggts och hur individer tänkt, känt, förhållit sig till och reflekterat över sin omvärld. Det handlar om vår och Europas gemensamma historia, framtid och förhållande till andra.

I en tid då nationalism och främlingsfientlighet är på stark frammarsch tar jag för givet att regeringen inser vikten av de humanistiska värdena och drar tillbaka detta ytterst ogenomtänkta förslag.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.