Debattinlägg

Regina Lund: Det finns inga misslyckade äktenskap

Inför kvällens Debatt om skilsmässor

SKILSMÄSSOR Jag blir ledsen när människor anklagar varandra och sig själva för att ha ” misslyckats med äktenskapet”. Lycka är att kunna älska. Inte att skriva kontrakt eller köpa hus eller tjäna pengar. Lycka är att älska. Jag har själv gift mig av kärlek och passion. Först med mig själv och sedan även med en man. Att gifta sig med sig själv hindrar på intet sätt giftemål med andra. Tvärtom är giftermålet med sig själv en förutsättning för att gifta sig med andra, skriver Regina Lund.

Fred på jorden börjar med fred i ditt eget hjärta. Kärlek till ditt eget hjärta.

Därför gifte jag mig med mig själv 1995. Inte många förstod vad jag gjorde då men nu 16 år senare åker konstnärer runt i världen och låter folk gifta sig med sig själva. Nu har tiden börjat hinna ikapp.

Nu först förstår folk att det inte var en egotripp jag höll på med då utan en kärleksförklaring till mänskligheten och en önskan om ökad kärlek och fred på jorden.

Det var en manifestation som jag ville skulle inspirera till att alla ska älska sig själva , respektera och värna om sig själva och sina drömmar för att sen kunna leva i världen i harmoni med allt levande och ge av sin kärlek till sin nästa och till så många som man önskar, vill och kan ge sin kärlek till.

Älska så många som du bara kan under din livstid.

Seriöst! Jag menar det!

Gör det!

Den som älskar vinner alltid!

Även när du lämnas eller förlorar kärlek så vinner du , om du bara har din kärlek i dig själv kvar har du vunnit.

Om vi nu ska tala i de termerna.

Jag tror ju inte på vinnare och förlorare.

Jag tror inte på rätt och fel.

Men det är en annan längre historia som jag tar en annan dag.

Jag tror på fullaste allvar att om alla på jorden på riktigt fann kärleken till sig själva ärligt på riktigt riktigt så skulle vi inte ha avund, svartsjuka, drogmissbruk, människomissbruk, djurplågeri, tortyr, krig, girighet, maktmissbruk och svält.

Vi skulle ha harmoni och balans.

Jag tror det därför att vårat ursprungliga sanna tillstånd är att vi älskar.

Vi älskar allt och vill ge allt utan att få något tillbaka för vi känner djupt i vårt minne att den sanna lyckan ligger i att ge.

Vårt sanna tillstånd är att vi tycker mer om att ge än att ta.

Vårt sanna tillstånd är att vi har så mycket ljus och glädje och kärlek i oss att det vill rinna över och ges bort hela tiden.

Vårt sanna tillstånd är att vi känner och vet att vi har allt så det räcker och blir över.

Vårt sanna tillstånd är att vi är givare av kärlek.

Vi har bara glömt bort det.

Vi har glömt bort det, blivit olyckliga, bedövat oss och gått vilse.

Så vi blev rädda.

Rädda att vi inte har så det räcker.

Rädda att vi inte skulle få nåt.

Rädda att det inte skulle finnas nån kärlek över till just oss.

Rädda att inte överleva.

Rädda att inte få träda in i lyckan.

Lyckan som vi helt plötsligt tror finns utanför hos någon annan än oss själva.

Lyckan som ska bli en garanti på att kärleken alltid ska finnas där.

Rädda att kärleken ska ta slut om inte just DEN personen står vid sidan om.

Många gifter sig av den rädslan.

Många har glömt att kärleken och lyckan finns där hela tiden oavsett status. Kärleken finns hela tiden.

För alla.

I övermått.

Ingen kan ta den från någon annan.

Det är en illusion att någon kan ta din kärlek. Ingen kan ta din kärlek. Den ÄR och den går inte att ta.

Att nån kan stjäla din kärlek är skräckpropaganda vi ibland går på.

Som en dålig skräckfilm.

Kärleken finns i övermått i alla.

Det räcker och blir över till alla!

Vi måste bara förstå att vi har del i det där kärleksflödet. Ansvar faktiskt.

Ansvar att flöda av kärlek åt massa håll.

När vi tror att det bara finns en enda människa och en enda väg så tror jag kärleken stannar av , vi låser oss, dömer oss själva, moraliserar och flödet dör.

Kärleken måste delas för att överleva.

Annars kan den inte andas.

Den måste förökas.

I varje andetag du tar och till allt levande måste din kärlek spridas.

Till allt från din krukväxt hemma till trädet i parken till Amazonas djungel till grannens skrikande bebis till främlingen på gatan. Utan rädsla!

Alla behöver din kärlek.

Och du har så det räcker till alla.

Den tar aldrig slut.

Den bara ökar ju mer du ger. Du kan aldrig misslyckas när du älskar. Bara om du aldrig älskat kan du kanske känna dig så men ingen har aldrig älskat för alla älskar hela tiden. Vi vågar bara inte visa det eller manifestera det utåt alltid. Men DU är kärlek och kärlek är Gud ergo DU är Gud, DU är kärlek.

Jag blir ledsen när människor anklagar varandra och sig själva för olika saker som tex att ha ” misslyckats med äktenskapet”. Lycka är att kunna älska. Inte att skriva kontrakt eller köpa hus eller tjäna pengar. Lycka är att älska. Sitt barn. En vän. Ett moln. Ett träd. Misslycka är frånvaro av kärlek.

Jag har absolut inget emot giftermål.

Jag har själv gift mig av kärlek och passion. Inte bara med mig själv utan även med en man. Att gifta sig med sig själv hindrar på intet sätt giftemål med andra. Tvärtom är giftermålet med sig själv en förutsättning för att gifta sig med andra.

Jag tycker kärlek är heligt.

Kärlek önskar jag ska hyllas.

Firas! Respekteras! Vårdas!

Varje dag! I alla dess former!

Jag har heller inget emot skiljsmässor. Har varit där med. Om samvaro skapar en miljö av icke kärlek så är ju den gamla sanningen att ”du är aldrig så ensam som när du är två med fel person” tillämpbar. Eller för att citera Eddie Murphy ” get the fuck out of there”!

Vilka barn vill i sanning hålla ihop ett krig? Bara dom barn som inte vet annat än krig vill stanna i den tryggheten. Men som sagt jag respekterar alla levnads val , så länge det är just ett val och ett äktenskap som ingås av fri vilja.

Men då det tex blir enda vägen till överlevnad, enda vägen till värdighet, enda vägen till respekt i samhället , trygghet eller då det blir som i mitt fall; ett anställningskrav att vara gift ; då har något gått snett.

Jag gjorde två filmer i Tyskland varpå jag sen fick mer eller mindre order från min dåvarande tyske agent ” det vore bättre om du var gift, då skulle jag kunna ge dig mer jobb”.

Varför fick jag aldrig riktigt veta mer än att ” det ser bättre ut så” , men jag läste mellan raderna;

1 jag skulle inte utgöra något sexuellt hot mot omgivningen om det stod ”gift” i mina papper.

2 man skulle vara säker på min sexuella läggning dvs inte tro jag var homo.

3 jag skulle vara socialt accepterad och passa in i normen.

4 mina manliga och kvinnliga gifta motspelare skulle känna sig trygga och mindre hotade om jag inte hade status ” singel”.

Jag var på den tiden skild och ensamstående mamma.

Jag gifte inte om mig.

Fick heller inga fler filmjobb av den tyske agenten;-)

Under min första film i Tyskland hade jag som krav att ha min son med på inspelningen trots att man först sagt mig att jag skulle förlora jobbet om jag krävde det. Så blev inte fallet, jag fick rollen och min son var med. Det gick strålande. Min motspelare och hans fru blev så inspirerade dom skaffade barn och döpte sedemera sin son till samma namn som min och filmen blev trots att jag var ogift och ensam mamma strålande bra. Regissören tog dessutom med 5 av mina låtar som filmmusik.

Frihet är viktigt för livets blomstring, tror jag, och därför värnar jag tills jag stupar om att människan ska få vara fri på alla sätt och vis. Älska så många du bara kan under din livstid.

Det finns ingen ex kärlek.

Det finns bara kärlek.

Jag kan numera bli kär i ett träd.

Trädet är vackert precis som det är och jag behöver inte sätta en ring på det för att visa att jag älskar det.

Om trädet ville markera att vi hör ihop så kanske det skjuter ut lite mera färg i sin aura just när jag är där men det behöver ju ingen se. Och det där är tyvärr ännu överkurs för så många att jag halvt lynchas när jag börjar prata om det så jag spar snacket om växters och människors auror, energi vågor, kommunikationen med allt liv, vikten av att vara vegetarian, vikten av chakra kunskap, parallella Universum , moder jords transformation och reaktion på våra känslor, aliens , atlantis , thiaoouba , vårt kollektiva medvetande och andra stjärnsystems kommunikation med oss till senare. Spar det.

Det enda du behöver veta är att du är älskad. Du är fri. Döm ingen, döm inte dig själv.

Du räcker till och du är älskad.

Du har allt som krävs och du är aldrig ensam, även när du tror du är ensam så är du aldrig ensam.

Kärleken går vid din sida alltid alltid.

Det är bara upp till dig om du vill släppa in den.

Du kan bestämma att släppa in kärleken i varje möte, i varje handling , i varje sekund.

Jag lovar dig kärleken är där.

Ibland glömmer vi bara hur det var att öppna upp för den och vi går omvägar och vi går vilse men då är det viktigare än någonsin att förlåta dig själv och istället tänka att ” nästa gång” , ” nästa sekund” då ska jag släppa in kärleken.

Tänk tyst för dig själv ” vad skulle kärlek göra nu?”, ”vad är det högsta bästa jag kan göra nu?”, ” hur kan jag bäst tjäna kärleken i just den här situationen?”, ” Hur kan jag stå till tjänst”?. Stressa inte. Ta din tid att finna svaret.

Om du frågar kärleken, inte rädslan, vad du ska göra i varje ögonblick då kommer ditt liv att bli en dans på rosor, gift eller ogift, singel eller skild, spelar ingen roll för du kommer vandra i kärlek och inte i rädsla. Jag lovar. Var inte rädd. Våga älska! NU!

Och den du lever med i detta livet , exakt hela tiden i detta livet , det är ju du själv.

Så investera i en liten vigsel cermoni med dig själv innan du kliver ut i världen. Ingen behöver veta. Eller låt alla veta. Gör det som känns bäst för dig. Kanske en liten hemlig cermoni där du förklarar digsjälv din kärlek, respekt, omsorg och trohet.

Det är ingen egotripp utan det är en högst altruistisk handling som gagnar hela mänskligheten mer än du tror från den du sitter bredvid på spårvagnen till någon på andra sidan klotet. Det är den bästa starten på ett arbete för fred och harmoni på den här planeten.

Jag lovar.

Fred på jorden börjar med fred i ditt eget hjärta.

Börjar med kärlek i ditt eget hjärta.

Börjar med den närmaste ; DIG.

Sen kan du jobba dig utåt!

Det finns ingen ex kärlek.

Det finns bara kärlek. DU ÄR. Kärlek, förlåtelse, förståelse. DU är KÄRLEK.

Kärlek.

Vi kallar den bara olika namn och vi hyllar den med olika ritualer och språk och vi sörjer illusionen av förlusten av den på olika vis men källan är den samma. Viljan till alltings sanna essens. Viljan till kärlek. Källan till allt som finns kallar jag kärlek. DU ÄR allt, du är kärlek.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.