undersköterska
I en replik på undersköterskestuderande Therese Boströms debattartikel skriver Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund att lönefrågan är prio ett. Foto: Leif R Jansson/TT
Debattinlägg

”Undersköterskors lön är prio ett för Kommunal”

Opinion ·

”Däremot är det en missuppfattning att Kommunal skulle vilja begränsa antalet arbetsgivare. Arbets- och anställningsvillkoren i all omsorg oavsett driftsform är alldeles för dåliga idag”, skriver Lenita Granlund.

Om debattören

Lenita Granlund
Avtalssekreterare Kommunal

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det behövs flera röster i diskussionen som synliggör professionen undersköterska. Därför tycker Kommunal att det är utmärkt att undersköterskestuderande Therese Boström lyfter upp frågan att undersköterskeyrket måste bli mer attraktivt.

Vi håller helt med om att lönerna för dem som jobbar som undersköterska måste bli bättre. Lönefrågan är prio ett för Kommunal.

I april 2016 tecknade SKL och Kommunal ett treårigt avtal som innebär löneökningar åt alla medlemmar och en särskild extra satsning på undersköterskornas löner med 830 kronor på tre år.

I våras förlängde parterna avtalet med ytterligare ett år till 2020. En central del i avtalet är också att andelen vård- och omsorgsanställda som arbetar heltid ska öka.

Som Boström skriver, kommer rekryteringsbehoven att vara stora de kommande tio åren. Kommuner, landsting och regioner kommer att behöva rekrytera över en halv miljon nya medarbetare.

För att behovet ska lösas krävs det att arbetsgivarna erbjuder tillsvidareanställningar på heltid med bra lön. Arbetsgivarna behöver även organisera arbetet bättre så att det blir möjligt för personalen att ge en god vård och omsorg till de äldre, och att orka jobba längre.

Kraven på kompetens inom yrken i vård och omsorg ökar. Det beror på att många brukare idag är multisjuka samt äldre än tidigare och vårdarbetet blir således alltmer komplext. Både undersköterskor och vårdbiträden kommer att behövas inom äldreomsorg framöver.

Det finns ett behov av att förtydliga undersköterskans och vårdbiträdets roller och utbildningar, så att titeln garanterar en viss kompetens. Därför driver Kommunal frågan om att undersköterska ska bli ett legitimationsyrke med en skyddad yrkestitel.

Kommunal och SKL är överens om att verka för en modell för yrkesutveckling som tydligt definierar de olika nivåerna vårdbiträde, undersköterska och undersköterska med specialistutbildning.

Kommunal vill också att vård- och omsorgsutbildningar ska bli enhetliga i hela landet: det behövs ett nationellt reglerat utbildningsinnehåll, samt nationella vidareutbildningar.

Vi håller med Boström om att det måste bli lättare för undersköterskor att röra sig på arbetsmarknaden. Därför har Kommunal lanserat ett nytt jobbsökarverktyg: Trampolin. Tjänsten gör det enklare för våra medlemmar att stärka sin position på arbetsmarknaden: söka jobb, sprida sitt CV och hålla sig uppdaterad hos arbetsgivarna.

Däremot är det en missuppfattning att Kommunal skulle vilja begränsa antalet arbetsgivare. Arbets- och anställningsvillkoren i all omsorg oavsett driftsform är alldeles för dåliga idag.

För att kunna möta framtidens enorma rekryteringsbehov måste undersköterskeyrket bli mer attraktivt och här spelar en förhöjd status – bättre löner och villkor samt kompetensutveckling – störst roll oavsett driftsform.

Vi anser att den här förändringen ska ske genom kollektivavtal.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.