Liselotte Jansson vid MSB skriver att det är naturligt att unga inte har så mycket kunskap om vilket ansvar de har vid en kris eller ett krig. Foto: TT/Privat
Debattinlägg

Replik: ”Ditt inlägg visar att kampanjen har fått genomslag”

”Det var länge sedan alla unga gjorde värnplikt och vi har inte pratat så mycket om de här frågorna de senaste åren. Därför är det naturligt att unga inte har så mycket kunskap om vilket ansvar de har vid en kris eller ett krig”, skriver debattören i en replik till Zebastian Almnor.

Om debattören

Liselotte Jansson
Kommunikationsansvarig för kampanjen på MSB

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Hej Zebastian, tack för du har tagit dig tid att dela med dig av dina kloka tankar och synpunkter.

Vår kampanj som riktar sig till landets alla 17-åringar vill precis detta: informera dig om att du är en viktig resurs för samhällets beredskap. Ditt inlägg visar att kampanjen har fått genomslag och att du vill lära dig mer om försvar och krisberedskap. 

Det var länge sedan alla unga gjorde värnplikt och vi har inte pratat så mycket om de här frågorna de senaste åren. Därför är det naturligt att unga inte har så mycket kunskap om vilket ansvar de har vid en kris eller ett krig.

Under kampanjveckan skickade vi ut ett mail till alla landets gymnasieskolor med information om vad det innebär att vara totalförsvarspliktig.

De som fyller 18 år nästa år kommer om en dryg månad få mönstringsunderlaget från Rekryteringsmyndigheten och då är det viktigt att man har kunskap om totalförsvarsplikten så att man kan göra ett medvetet val om man vill göra värnplikt.

Om man inte är intresserade av det men ändå vill lära sig mer om försvar och krisberedskap kan man gå med i en frivilligorganisation.

Visste du exempelvis att Sverige nästa år kommer att öva i den största totalförsvarsövningen på 30 år? Deltar gör cirka 400 kommuner, regioner, länsstyrelser, myndigheter. 

Vad roligt att du i ditt debattinlägg föreslår en beredskapsvecka. Sedan några år tillbaka genomför MSB den årliga Krisberedskapsveckan tillsammans med kommuner, frivilligorganisationer och länsstyrelser. Kampanjen genomförs 11-17 maj 2020 och då kommer vi blanda annat att informera om totalförsvaret.

MSB tar också fram kampanjmaterial som aktörer kan använda sig av. I kampanjmaterialet finns även lärarmaterial som kan användas i skolan.

Du är varmt välkommen att höra av dig till mig om du vill veta mer om kampanjen eller om du vill komma på ett studiebesök hos oss på MSB.

Det här inlägget är en repilk på Zebastian Almnors debattinlägg ”Lär oss mer om försvar och krisberedskap i skolan”. Läs hela inlägget här.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.