Från vänster Andrés Esteche, Andrew, Jasminé S. Mehho och Marina Henrikson.
Debattinlägg

”Sluta utvisa HBTQ-personer”

Publicerad
HBTQ ·

”Det systematiska misstänkliggörandet av HBTQ-personer måste upphöra i asylprocessen”, skriver Jasminé S. Mehho, Joel Mauricio, Klas Lagerlund, Andrés Esteche och Marina Henrikson.

Andrew, en 22-årig homosexuell kille från Liberia med ordnat boende och arbete i Stockholm, sitter just nu på Förvaret hos Migrationsverket och skulle utvisas idag.

Efter påtryckningar från RFSL samt att Andrews jurist lämnat in en ny inlaga där nytt material presenterats som förtydligar hotbilden som finns mot Andrew i Liberia, har Migrationsverket ändrat beslutet om utvisning och han kommer få en ny prövning.

När Andrew nås av beskedet blir han stum av glädje.

Andrew är inte säker än, men kommer åtminstone inte utvisas idag. HBTQ-personer möter orimliga situationer i sina asylärenden hos Migrationsverket och Polisen, Andrew är tyvärr bara en i mängden.

Andrew kom hit 2013 från Liberia, ett land som förtrycker HBTQ-personer.

Igår besökte vi Andrew på förvaret hos Migrationsverket och han berättar att polisen tidigare meddelat honom: ”Andrew we have a trip for you, we ́re going to send you back to Africa”.

Inte nog med att Migrationsverket förnedrar HBTQ-personer genom att ifrågasätta deras sexuella läggning och/eller könsidentitet-uttryck, polisen använder sig även av afrofobiska och rasistiska formuleringar.

Vi möter en skärrad, stressad och rädd Andrew i ett litet samtalsrum. När han pratar om utvisningen skakar hans kropp, han är rädd för vad som väntar i Liberia.

Det är förbjudet med homosexualitet och han kommer med största sannolikhet bli fängslad när han landar i Liberia.

Andrew är orolig för sin säkerhet på grund av artikeln i DN där han öppet berättar om sin läggning och situation.

Han vet att nyheten har fått spridning i hemlandet och fruktar för sitt liv. Även Liberiansk press har skrivit om hans situation.

Han har försökt att ta sitt liv i Migrationsverkets förvar och är i mycket dåligt psykiskt skick. Suicidala HBTQ-personer måste få rätt till vård och stöd, inte bli deporterade!

När han sökte asyl fick han avslag av Migrationsverket, de ansåg att det fanns bristande bevisning kring sin sexuella läggning.

Han berättar om sin dåvarande pojkvän i Liberia men misstros.

När Andrew får avslag från Migrationsverket visar han upp ett arresteringsbevis från Liberia där han grips av polisen för att han är homosexuell.

Trots det nya beviset omprövas inte hans ansökan vid det tillfället, det var enligt migrationsverket inte tillräckligt med bevis. – Nu får Andrew en ny prövning tack vare nattlig direktkontakt mellan RFSLs förbundsledning och ledningen för Migrationsverket.

Alla människor har inte möjligheten att ringa upp Migrationsverkets ledning sent på kvällen för att få de ändra sitt beslut.

Andrew sitter dock kvar i förvar hos myndigheten. Ingen HBTQ-person som söker asyl ska behöva utsättas för den här inhumana pressade situationen.

Det systematiska misstänkliggörandet av HBTQ-personer måste upphöra i asylprocessen och Sveriges ansvariga politiker och myndigheter måste sluta utvisa HBTQ-personer till förtryck, ett liv i rädsla och risken för att mista sina liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

HBTQ

Mer i ämnet