Världsaidsdagen, 1 december. Foto: M. Lakshman / AP
Debattinlägg

”Skapa hiv-preventiva insatser för transpersoner”

Världsaidsdagen ·

”Att stärka transpersoners tillgång till hiv-preventiva åtgärder och attityd kring vårdväsendet är utmaningar som kräver både tid och arbete” skriver Mats Christiansen och Julle Bergenholtz.

Om debattörerna

Julle Bergenholtz
Vice ordförande, RFSL Stockholm
Mats Christiansen
Ansvarig för hälsofrågor, RFSL Stockholm

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I dag är det World AIDS Day, en dag för att uppmärksamma en sjukdom som skördat miljontals människoliv världen över.

Till Sverige kom sjukdomen i början av 80-talet och blev då i folkmun betraktad som bögpesten, till följd av att det var denna grupp som i de flesta fall blev smittade.

Rädslan för att bli smittad hos allmänheten var stor, och i media syntes inte alltför sällan artiklar om hur det var rätt åt de homosexuella männen att de drabbades, enbart på grund av deras sexuella läggning.

Mycket har hänt sedan dess.

Stigmat kring hiv och aids har minskat (även om den absolut fortfarande finns kvar i samhället) och kunskapen om hur sjukdomen sprids har ökat, enligt Folkhälsomyndigheten, vilket också har medfört att det har utvecklats många preventiva metoder för att undvika spridning av hiv-viruset i Stockholm.

Mycket av detta har gjorts möjligt tack vare ökade satsningar av Stockholms läns landsting, där bland annat RFSL Stockholm utför ett stort arbete riktat till män som har sex med män.

Det finns dock en grupp i samhället där preventiva åtgärder gällande hiv och aids är ytterst få: transpersoner.

Internationellt är transpersoner en ytterst utsatt grupp individer ur hiv/STI-synpunkt.

Enligt Folkhälsomyndigheten har 46 procent av alla transpersoner aldrig testat sig för hiv, vilket är en betydligt lägre siffra än de grupper dit hiv-preventivt arbete främst riktar sig till.

Transpersoner har även ett lägre förtroende för vårdväsendet än många andra samhällsgrupper (se länk ovan), vilket försvårar riktade satsningar mot denna grupp.

RFSL Ungdom har i PEGASUS-rapporten visat att även hbtq-ungdomar som har sex mot ersättning är en grupp som har en låg tendens att testa sig för hiv och sexuellt överförbara sjukdomar.

Rapporten fastslår att denna grupp, där ciskillar och transpersoner var de grupper som i högsta grad hade haft sex mot ersättning, är mycket viktig att nå när det gäller hiv-preventivt arbete, både i Stockholm och i Sverige.

RFSL Stockholm ser därför att Stockholms läns landsting har en stor utmaning i att stärka det preventiva hiv och aids arbetet för transpersoner.

Vi uppmanar därför landstinget att allokera pengar till metodutveckling och projekt för att kartlägga transpersoners behov gällande hivprevention.

Vi tror exempelvis att möjliga satsningar kan vara:

  • Att satsa och öronmärka medel till denna grupp, även om de inte ingår i de vedertagna medel för att få mer kunskap om denna grupp
     
  • Att medel möjliggörs för att kunna arbeta med säkrare sex-information riktat till transpersoner
     
  • Att medel möjliggörs för att stödja transpersoner som har sex mot ersättning

Att stärka transpersoners tillgång till hiv-preventiva åtgärder och attityd kring vårdväsendet är utmaningar som kräver både tid och arbete.

Vi är dock övertygade om att investeringar i transpersoners hälsa inte bara kommer att leda till minskad spridning av hiv, men också en förbättrad kunskap om hur det generella hälsoarbetet riktat mot transpersoner kan utvecklas och formas i framtiden.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.