Debattinlägg

RFSL Ungdom: Nu anmäler vi muslimsk friskola

Publicerad

OPINION · Efter Uppdrag Gransknings avslöjande

RELIGIÖSA FRISKOLOR Idag anmäler RFSL Ungdom Al Salam-skolan i Örebro till Skolinspektionen efter att skolchefen uttalat sig i SVT:s Uppdrag Granskning om att det inte finns några homosexuella muslimer. Uttalandet blir ett sätt att legitimera homofobi på skolan och indirekt uppmana övriga elever att också föra dessa värderingar vidare – om de vill vara ”riktiga” muslimer, skriver RFSL Ungdoms förbundsordförande Felix König.

I Uppdrag Granskning som sändes i Sveriges Television, 2 februari, deklarerar skolchefen på grundskolan Al Salam i Örebro att det inte finns några homosexuella muslimer. Reportern frågar Hussein Aldaoudi flera gånger hur det skulle vara om någon elev på skolan vore homosexuell. Aldaoudi svarar att det är upp till eleven själv, men låter förstå att eftersom det inte finns några homosexuella muslimer skulle denna situation inte uppstå.

Det uttalande som Aldaoudi gör i programmet tydliggör för eleverna på skolan att om man är homosexuell hör man inte hemma där – denna företeelse är så otänkbar att den inte ens finns. Det finns det såklart elever på skolan som identifierar sig som homosexuella, men som aldrig efter detta uttalande skulle kunna vara öppna med sin identitet inför vänner, klasskamrater eller lärare. Uttalandet blir vidare ett sätt att legitimera homofobi i skolan och indirekt uppmana övriga elever att också föra dessa värderingar vidare – om de vill vara ”riktiga” muslimer.

Aldaoudi blir också en röst som för fram den alltför vanliga uppfattningen att hbt-identitet är oförenlig med en religiös tro, eller en annan hudfärg än vit. Denna föreställning bidrar till den dubbla diskriminering och utsatthet icke-vita och icke-sekulära hbt-personer möter i Sverige och i många andra delar av världen.

Al Salam-fallet sätter fingret på trubbigheten i styrningen av de skolor som verkar i Sverige. Trots att skolan genomgick en granskning av Skolinspektionen i slutet av 2009, där en lång rad påpekanden skedde, och att likabehandlingsplanen uppdaterades därefter, uttalar sig skolchefen kränkande i nationell tv. Det blir plågsamt uppenbart att en likabehandlingsplan inte betyder ett skvatt. Problemen ligger uppenbarligen djupare än att de går att åtgärda med en likabehandlingsplan.

I förra veckan inledde utbildningsminister Jan Björklund (FP) ett arbete för att se över kontrollsystemen över vilka som tillåts driva skolor. Detta har skett efter ett uppmärksammat fall i Stockholm där grovt kriminella och personer dömda för sexualbrott drivit gymnasieskolor. RFSL Ungdom vill uppmana Jan Björklund att i det arbetet även ta med aspekter bortom belastningsregistret. Om det är uppenbart att den värdegrund som ska genomsyra undervisningen – allas lika rätt och värde – inte gör det måste tillståndet att driva skola dras tillbaks.

Det finns en anledning till att skolan ska präglas av en värdegrund med respekt för allas lika rätt och värde. Många hbt-ungdomar uppvisar en utsatthet i samhället i allmänhet, och skolan i synnerhet. Det riskerar att göra skolgången otrygg och skapa en psykisk ohälsa och oro hos den enskilde eleven. Därför måste alla skolor präglas av respekt, och alla skolor måste leva upp till lagens krav på förebyggande arbete mot diskriminering – oavsett i vilken regi skolan drivs.

Homofobiska åsikter har uttryckts av lärare, skolledare och rektorer från olika sektorer och olika skolor. Liknande saker fördes till exempel fram från företrädare för Andreasgymnasiet i Stockholm 2007. Uttalad homofobi från skolledningen bryter mot det diskrimineringslagen kräver av skolans värdegrundsarbete. Därför anmäler RFSL Ungdom idag Al Salam-skolan i Örebro till Skolinspektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Alsalamskolan i Örebro

Mer i ämnet