Debattinlägg

Riktig mat är grundstommen för bästa träningsresultat

KOSTTILLSKOTT ·

Roddy Benjaminsson, gladiatorn Hero, om kosttillskottsdebatten:

Det är självklart att man ska kunna lita på de kosttillskott som finns i butikerna. Som användare måste man kunna känna sig trygg och ha det skyddet. Jag är själv brukare av kosttillskott. Det har jag varit i nästan 20 år nu.  Jag tycker att Livsmedelsverket är den myndighet som måste ta ansvar och reglera de eventuellt förbjudna beståndsdelarna i kosttillskotten, skriver Roddy Benjaminsson även känd som Hero i TV4:s Gladiatorerna.

Kosttillskotten finns att köpa i matbutiker och det handlar om proteiner och kolhydrater vilket måste falla under Livsmedelsverkets ansvarsområde. Jag och alla andra behöver kunna lita på preparaten.

Jag har själv erfarenhet av bieffekter från kosttillskott. Till exempel de prestationshöjande preparaten som innehåller koffein är ju klart beroendeframkallande. Precis som koffein är i alla livsmedel. För mycket koffein är ju dessutom dopningsklassat.

När man blandar i värre grejer och tar prestationshöjande medel som innehåller de amfetaminliknande substanserna som har framkommit i nyhetsrapporteringen är beroendet naturligtvis etter värre.

Dessutom är en annan bieffekt, som jag själv känt av, att man utvecklar en resistens när man har använt ett preparat mycket. Du behöver mer och högre doser för samma effekt.

För den som inte vill ta tillskott kan en stor kopp kaffe med ett par sockerbitar, ge samma effekt!

Jag har även erfarenhet av att människor i min närhet har fått enorma bieffekter av prestationshöjande kosttillskott. Här handlar det om otrolig ångest och ambulans till sjukhus då de trott att det har varit hjärtattack. Det är verkligen inte att leka med.

När unga killar frågar mig vad de ska äta när de tränar säger jag alltid att mat är det som gäller. Jag brukar säga att man kan slarva med träningen bara man äter bra, men om du tränar bra men slarvar med maten får man inga bra resultat!

Jag är inte emot kosttillskott eftersom jag använder det själv men mat är oöverträffat. Proteinpulver är ju egentligen mat i pulverform, det är bara mer processat. Ren mat i form av fisk eller kött är alltid det bättre alternativet. Men jag äter varannan timma och behöver emellanåt ett tillskott i form av proteindryck. Var fjärde timma är det i regel ett mål mat och var fjärde blir det en proteindryck. En proteindryck kan bestå utav bara lättkesella. Fastän jag är sponsrad så väljer jag oftast kesellan framför pulvret. Men det räcker inte det heller.

Det funkar inte för mig att sätta i mig så mycket mat som jag skulle behöva äta. Jag har inte aptit, tid och möjlighet att äta så mycket som jag behöver sätta i mig. Gunde Svan åt över 10 000 kalorier per dag när han var aktiv och presterade i tävling efter tävling. Det hade inte varit möjligt om han åt som en Medelsvensson.

Jag börjar dagen med en proteindryck med färdigspjälkade proteiner så att det ger snabb energi efter 8 timmar utan mat. Det bästa är naturligtvis en stadig frukost men eftersom jag inte har aptit och har svårt att tvinga i mig mer mat än vad jag redan gör under dagen är det den bästa lösningen för mig. Efter träning blir det också pulver i väntan på att aptiten ska komma efter någon timma. Jag tar även en sista proteindryck med långsamt nattprotein innan jag går och lägger mig. Detta för att jag vid det laget har druckit så mycket lättkesella att det behövs variation. Totalt snittar jag alltså på tre proteindrinkar (med lite olika effekt) per dag. Tar jag inte proteindrinken efter träningen så märker jag det direkt.

Jag håller alltså inte med de kritiker som säger att vanlig mat alltid räcker. Är man en småbarnsförälder som vill träna finns det helt enkelt inte tid över för mathållningen.

Det finns de som också anser att vitamintillskott är av ondo. Även där anser jag att det finns goda skäl att äta tillskott vid sidan av mycket frukt och grönsaker. Jag har en amerikansk kollega som kommer från en familj som har ett grönsaksodlingsföretag med 400 anställda – alltså har han fri tillgång till frukt och grönt. Han tar ändå vitamintillskott! Han menar att grönsakerna av idag till största delen i princip innehåller vatten. Grönsaker som odlats i egen trädgård, under lång tid är en annan sak. Men de finns knappt att köpa i butik.

Det har framkommit mycket kritik på de testosteronhöjande medlen som jag personligen tror är hyfsat verkningslösa. Däremot tror jag att de kan ha en placeboeffekt – och det i sig är en effekt att respektera. Om du tror att du ska träna hårdare så gör du sannolikt det.

Det är också vanskligt att förbjuda preparat som innehåller zink och magnesium, som i sin tur sägs vara gynnsamt för den kroppsegna tillverkningen av testosteron. Det finns zink och magnsium i så många livsmedel att det skulle vara märkligt att förbjuda på ett ställe och inte ett annat. Så länge det inte är skadligt anser jag att man ska lämna det därhän. På samma sätt anser jag att man ska undvika att ge sig in i en reglering av prestationshöjande kreatin-produkter vilka man har talat om att dopningsklassa. Kreatin finns naturligt i hög dos i t ex lingon. Att dopningsklassa lingonmos och mjölk är omöjligt.  

Min appell till de som vill träna och tror att det inte går utan kosttillskott är:

Ät mat så mycket du kan – så ofta det går!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.