”Vi män med makt och möjligheter att förändra måste ta stafettpinnen och driva kampanjen vidare”, skriver Robert Hannah (L). Foto: Foto: Henrik Montgomery / TT, Grafik: SVT
Debattinlägg

”Manliga makthavare – in i matchen efter #metoo”

Opinion ·

”Manliga politiker måste in i matchen när det gäller det sexuella övergrepp. Om inte vi tar ansvaret, varför ska andra män göra det?”, skriver Robert Hannah (L).

Om debattören

Robert Hannah (L)
Robert Hannah, bostadspolitisk talesperson för Liberalerna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Manliga politiker är förebilder och framförallt makthavare. Vi utgör 56 procent av Sveriges riksdagsledamöter och sitter på den avgörande makten att förändra.

Vi kan inte låta metoo rinna ut i sanden. Manliga politiker måste in i matchen när det gäller det sexuella övergrepp. Om inte vi tar ansvaret, varför ska andra män göra det?

LÄS MER: Linnéa Claeson: ”Nu får det fan vara nog”

Efter en extrem uppmärksammad och viktig kampanj verkar nu debatten om metoo bli mer sansad och vi kan istället koncentrera oss på den viktiga kärnfrågan:

Hur stoppar vi sexuellt våld mot kvinnor?

Jag är vice ordförande i riksdagens nätverk mot hedersvåld. När vi har arrangerat seminarium om våld mot kvinnor och barnäktenskap så har manliga politiker lyst med sin frånvaro.

Manliga politiker sitter gärna med i paneler när det handlar om att de själva får uttrycka sig, men nästan aldrig som åhörare eller som initiativtagare.

Engagemanget måste bli större och kärnfrågan måste hamna i fokus. För varje hashtag jag har sett de senaste dagarna så har mitt politiska engagemang känts mer och mer viktigt.

LÄS MER: ”Även spridandet av en sann uppgift kan utgöra förtal”

Metoo är ett bevis på att vi tyvärr har misslyckats med den största jämställdhetsfrågan i Sverige – kvinnans rätt till självbestämmande över sin kropp. Vi har fortfarande en lång väg till ett helt jämställt Sverige.

Därför måste vi män med makt och möjligheter att förändra, ta stafettpinnen och driva kampanjen vidare. Vi måste visa hur vårt Sverige ska se ut. I Sverige ska alla känna sig trygga.

Ingen människa ska bli sexuellt utnyttjad och sedan se på när samhället låter förövaren komma undan med sitt omänskliga brott.

Därför vill Liberalerna införa en samtyckeslagstiftning i våldtäktslagstiftningen som förtydligar att ett nej är alltid ett nej.

En lagstiftning som inte kommer lämna kvinnorna ensamma.

Vi kan inte längre vara naiva och tro att det löser sig av sig självt. Jag har valt att, tillsammans med jämlikhetsorganisationen Make Equal, samla riksdagsmännen till en killmiddag i riksdagen tisdagen den 7 november.

Vi kommer att få ta del av kvinnors egna berättelser och erfarenheter, diskutera och reflektera kring hur man kan arbeta med de här frågorna och, viktigast av allt, se vad vi som makthavare kan göra för att stoppa sexuella övergrepp mot kvinnor.

LÄS MER: Me too-grundaren: Ett kraftfullt sätt att förmedla empati

Det är upp till bevis. Om de manliga ledamöterna faktiskt bryr sig om att stoppa våldet så kommer de på killmiddagen.

Killmiddagen har inte arrangerats i syfte att det ska bli en skampåle för de manliga politikerna i riksdagen. Killmiddagen handlar om att reflektera och försöka se in i de drabbades situation och se vad vi som makthavare kan göra för att ta större ansvar.

För vi manliga makthavare måste ta ett större ansvar.

Kampen för kvinnors rättigheter har aldrig varit så påtaglig som nu. Det är dags för de manliga politikerna att ge sig in i matchen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.