Rikspolischef Dan Eliasson presenterar rapporten där antalet ”särskilt utsatta” områden utökas från 15 till 23. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Debattinlägg

”Regeringen har misslyckats med sitt uppdrag”

Publicerad
OPINION ·

”Regeringens inrikesminister har misslyckats med Polisen och den ansvarige ministern mot utsatta områden och segregerade områden Baylan har inte vidtagit några som helst kraftfulla åtgärder mot denna utveckling”, skriver Roger Haddad (L).

Om debattören

Roger Haddad
Liberalernas rättspolitiska talesperson

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Rikspolischefen och chefen för underrättelseavdelningen presenterade idag en reviderad lista över utsatta områden.

Nyheten var att antalet särskilt utsatta områden utökad från 15 till 23.

Detta är ett stort misslyckande för samhället, men främst för den socialdemokratiska regeringen som retoriskt försökt ge sken av kraftfulla åtgärder, men som istället varit totalt handlingsförlamad.

Att problemen varit kända länge och att utvecklingen kräver långsiktiga lösningar är korrekt. Men under flera år har dessa områden varit utsatta för kriminalitet och skadegörelser.

Liberalerna har blivit anklagade av Socialdemokraterna för att vi överdriver och stigmatiserar.

Även i morse när jag debatterade mot Vänsterpartiet i SVT:s Gomorron Sverige var kritiken densamma: peka inte ut dessa områden.

Jag anser, precis som Polisen, att vi måste prata om problemen. Först då kan kriminaliteten angripas oavsett om det är med skärpta vapenlagar, åtgärder mot narkotikan eller satsningar på skolan.

Att blunda och sopa under mattan och titta bort löser inte trygghetsfrågan för de människor som bor i dessa områden. Liberalerna är särskilt kritiska till inrikesministern som under sin tid inte prioriterat Polisen.

Vi har nästan 1000 färre poliser idag och allt färre i yttre tjänst, trots Ygemans retorik kommer polisen längre ifrån medborgarna. Vi har inte fått alla områdespoliser på plats trots tydligt beslut i riksdagen.

Liberalerna kräver: 5000 fler poliser, det krävs en lönereform för att locka tillbaka hundratals poliser, men även behålla de som finns. Klarar vi inte detta kommer inte ens de utsatta områdena att kunna prioriteras.

Idag har Polisen fullt upp med att få ut poliser i de mest kriminellt särskilt utsatta områdena.- Det är poliser som tas från andra kommuner och andra stadsdelar med resultat att invånarna som blir av med resurser får sämre närvaro och service till exempel när man anmäler inbrott.

Detta ska inte medborgarna behöva acceptera. Liberalerna avsätter även 100 mkr utöver de som regeringen föreslagit till Tullen för att stoppa införseln av illegala vapen och handgranater.

Det är enligt Polisen den främsta åtgärden om vi ska kunna stoppa skjutningarna som drabbat områdena. Liberalerna avsätter mer än regeringen på lokalt brottsförebyggande och för arbetet mot extremism och radikalisering.

Polisen bekräftade idag den oroande bilden att detta problem utgör ett hot mot vår demokrati och därför kräver vi att frågan tas på större allvar.

Miljöpartiet som ansvarar för frågan i regeringen har inte agerat mot radikaliseringen, även kommunerna måste göra mer.

Fler områdespoliser behövs, Säpo måste lättare få dela och få information från skola och socialtjänst, vi behöver tydliggöra uppdraget till kommunerna att arbeta brottsförebyggande.

Den delen är viktig för att komma åt de unga kriminella som är under 18 år och även de som är icke straffmyndiga men som begår allvarliga brott, till exempel stenkastning på Polisen eller för att larma och varna äldre kriminella.

Liberalerna vill här betona föräldrarnas ansvar och därför vill vi skärpa socialtjänstlagen och införa mellantvång om socialtjänsten ska agera mot unga lagöverträdare som ännu inte fyllt 15 år.

Inrikesminister Anders Ygeman har misslyckats i sitt arbete med att höja polisens dåliga resultat.

Och den ansvarige ministern mot utsatta och segregerade områden, Baylan, har inte heller vidtagit tillräckligt kraftfulla åtgärder mot denna utveckling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.