Idrottspolitisk talesperson för Vänsterpartiet Rossana Dinamarca, till höger damlandslaget.
Till vänster Rossana Dinamarca (V), till höger damlandslaget i fotboll. Foto: Henrik Petersson / TT / SVT
Debattinlägg

”Dags att upprätta en evenemangslista”

OS i Rio ·

”Flera medlemsstater i EU har listor över evenemang av särskild vikt för samhället – Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Polen, Storbritannien, Tyskland och Österrike. Sverige borde följa efter”, skriver Rossana Dinamarca (V).

Om debattören

Rossana Dinamarca
Riksdagsledamot (V)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Ikväll spelar fotbollslandslaget OS-final, en historisk händelse, men många av oss kommer inte kunna se denna final eftersom OS för första gången på 52 år sänds i kommersiell betalkanal.

Tyvärr ser det inte bättre ut framöver då Discovery har köpt rättigheterna till kommande fyra OS. Det betyder att vi inte kommer kunna se OS i public service eller fri TV förrän tidigast 2026.

Det kräver dock att regeringen slutar sega med beslut om evenemangslista.

Vänsterpartiet har i riksdagen drivit frågan om att upprätta en evenemangslista.

En evenemangslista är en förteckning över evenemang som bedöms vara av sådan särskild vikt för samhället att det vid behov måste vara möjligt att vidta åtgärder som skyddar rätten till information och säkerställer bred tillgänglighet för allmänheten till tv-sändningarna.

Med andra ord, att staten kan inskränka rättighetshavares rättigheter till förmån för medborgarnas behov av information.

Flera medlemsstater i EU har listor över evenemang av särskild vikt för samhället – Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Polen, Storbritannien, Tyskland och Österrike. Sverige borde följa efter.

Två gånger har Myndigheten för press, radio och TV utrett frågan om evenemangslista, först på uppdrag på av den borgerliga regeringen och förra året av den nuvarande regeringen.

Det är många som har känt besvikelse över att inte ha kunnat hänga med och se spelen som pågår nu.

För att kunna garantera att en så stor del av befolkningen som möjligt ska kunna ta del av dessa evenemang i framtiden så är det av vikt att en evenemangslista med ett högt täckningskrav snart kan komma på plats.

En evenemangslista ska givetvis kunna innehålla fler betydelsefulla evenemang än just de idrottsliga.

Det är också av stor vikt att det finns ett tydligt genus- och jämställdhetstänk vid utformandet av evenemangslistan så att det exempelvis inte faller sig så att det företrädesvis är mäns mästerskap i olika sporter som inkluderas på listan medan motsvarande för kvinnor exkluderas.

Idrottsrörelsen är Sveriges största folkrörelse med sina cirka tre miljoner medlemmar och över en halv miljon ideella ledare. Den förenar, inkluderar och skapar förebilder både för unga och gamla.

En förutsättning för att idrotten ska kunna vara en bred positiv kraft i samhället är att så många som möjligt också kan ta del av idrottsevenemang i fri TV utan att behöva betala extraavgifter eller köpa abonnemang.

Få evenemang är av så stort allmänintresse som OS och Världsmästerskap. Det skapar intresse, kunskap och engagemang.

De stora evenemangen som exempelvis OS utgör ett kitt som förenar människor oavsett bakgrund.

Det är dessutom inte sällan offentliga medel som ligger till grund för en stor del av de grundläggande satsningarna som i dag sker inom svensk idrott på både grund- och elitnivå.

Är det här med en evenemangslista verkligen den viktigaste idrottspolitiska frågan? Nej, men den är inte heller oviktig.

För som Kalle Sundin exempelvis lyfter i sin artikel på SVT Opinion så går bara 20 procent av resurserna till kvinnor.

Fotbollslandslaget som spelar ikväll och damfotbollen i stort tvingas överleva på en bråkdel av männens resurser, men har trots det tagit sig till OS-final.

Finalen kommer att spelas på ett fullsatt Maracana i Rio de Janeiro och här hemma lär väl alla som kan sitta bänkande. Det har hävdats att den ojämna fördelningen mellan herr- och damfotboll ser ut som den gör på grund av intresse och efterfrågan.

Vad som visas på TV spelar därför roll – inte bara för att skapa förebilder, väcka intresse och locka nya utövare till sporten – utan också för hur resurserna fördelas till och inom sporterna.

Syns en inte finns en inte.

Mot bakgrund av detta känns det därför milt sagt konstigt att så många som cirka en och en halv miljon människor inte kommer ha möjligheten att se den historiska fotbollsfinalen ikväll och heja fram vårt fantastiska landslag till ytterligare en bragd.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.