Rut-reformen
Attityderna till RUT-reformen har ändrats sedan de hushållsnära tjänsterna kallades för ”pigjobb”, konstaterar Birgitta Ohlsson (L). nu är det tid att utveckla reformen ytterligare, tycker hon. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Debattinlägg

”Grattis på tioårsdagen, RUT!”

Opinion ·

”Min liberala feminism är betydligt mer än hushållsnära tjänster”, skriver Birgitta Ohlsson (L) i sin hyllning av RUT-reformen.

Om debattören

Birgitta Ohlsson
Riksdagsledamot (L)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

”Kvinnor kan bara uppnå verklig jämställdhet när män delar ansvaret med dem för att fostra nästa generation.” Så sa Ruth Bader Ginsburg, legendarisk liberalt sinnad domare i den amerikanska högsta domstolen.

Kloka ord som gäller i alla länder, kulturer och samhällen.

För det är först den dag då ansvaret för barnuppfostran, hushållsarbete och föräldraledighet delas på i en familj som verklig jämställdhet kan uppnås.

Jämställdhet börjar och slutar alltid i familjen. Från hur vi uppfostrar våra barn till pensionen.

Och även om debattvågorna i den svenska feministiska debatten – i ett Sverige som ändå är ett av världens mest jämställda länder – har gått höga i frågor som delad föräldraledighet och curlingföräldraskap, så är det ändå diskussionen om RUT-avdrag för hushållsnära tjänster som svallat mest ideologiskt i snart 20 år.

Då kallades hushållsnära tjänster för ”pigjobb” och en bild målades upp där tjänstefolket neg mot herrskapet likt ett avsnitt ur Downton Abbey. Då stämplades tjänsten som ett lyxinslag för överklassen.

Då beskrevs möjligheten som ett sätt för män att köpa sig fria från ansvar för hem, familj och barn.

Men tiderna och attityderna har ändrat sig under tio års tid och en majoritet av riksdagspartierna vill behålla grunden för reformen.

Vid starten av RUT-avdraget uppskattade Skatteverket att ungefär 150.000 hushåll köpte tjänster svart. I dag, tio år senare, är det fler än 700.000 hushåll som i stället köper tjänsterna vitt.

Att marknaden för hushållsnära tjänster har kunnat växa är inte framförallt avgörande för dem som köper, utan för dem som säljer.

Människor som tidigare arbetat svart och därför varit utanför trygghetssystemen, människor som varit fast i ett beroende av familj eller partner, har fått ett jobb att gå till. I en tid där en del unga har kort utbildning och andra kommit som flyktingar behövs dessa enklare övergångsjobb speciellt.

Det som dock alltid fascinerat mig mest i motståndet mot RUT-reformen är den svenska djupt rotade föreställningen om att duktiga flickor ska präglas av ett ”jag-måste-klara-allt-själv-tänkande”.

Detta kombinerat med ett synsätt om att karlarna börjar att städa hemma i stället, då behövs minsann inga hushållsnära tjänster.

Och visst ska vi kvinnor som lever i heterosexuella relationer sluta curla karlarna oavsett om det är våra män eller söner!

Men verkligheten är ju att många av oss lever i relationer där vi redan delar på mycket ansvar, men båda har krävande arbeten.

De flesta som använder RUT-tjänsterna gör det inte varje, eller knappt ens varannan, vecka. I stället handlar det om några timmars hjälp med städning varje månad.

Hur skönt det än är att få sitt hem ordentligt rengjort då och då, vet varje småbarnsförälder att det knappast eliminerar hemarbetet.

Det plockas, tvättas, torkas, dammsugs, plockas legobitar och vyssjas så det räcker ändå.

Alliansens förslag till ny RUT-reform syftar dessutom till att fler ska ha möjligheten att nyttja dessa tjänster samtidigt som det skapar fler jobb:

  • · Bredda RUT-avdraget till nya tjänster.
  • · Tredubbla taket i RUT-avdraget.
  • · Utred höjd avdragsrätt för äldre.
  • · Ett bredare hemavdrag för äldre.
  • · Förenkla regelverket.

Stort grattis på 10-årsdagen RUT! Min liberala feminism är betydligt mer än hushållsnära tjänster.

Men RUT-reformen tillsammans med Ruths budskap att vi först uppnår jämställdhet när föräldrar delar på ansvaret för sina barn går att kombinera.

Den första öronmärkta ”pappamånaden” fyller 22 år. Även den är värd att fira.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.