Ellinor Grimmark
Barnmorskan Ellinor Grimmark. Foto: Abraham Engelmark
Debattinlägg

”Barnmorskemålet handlar inte om aborträtt”

Opinion ·

”Barnmorskor har rätt till samvetsfrihet enligt abortlagen, abortlagens förarbeten, enligt barnmorskornas etiska kod och enligt Europakonventionen. Oavsett hur vi ser på olika moraliska och etiska frågor borde man i den offentliga debatten kunna föra ett sakligt samtal om sakfrågan, utan att utsättas för personangrepp”, skriver Ruth Nordström och Rebecca Ahlstrand.

Om debattörerna

Ruth Nordström
Chefsjurist Scandinavian Human Rights Lawyers, barnmorskan Ellinor Grimmarks juridiska ombud.
Rebecca Ahlstrand
Jurist, Scandinavian Human Rights Lawyers

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Den senaste tidens debatt om samvetsfrihet och barnmorskan Ellinor Grimmarks mål i Arbetsdomstolen har spårat ur.

Ett exempel är Sveriges Radios Ekots osakliga reportage där journalisten Emelie Rosén vägrat intervjua Ellinor Grimmarks tre juridiska ombud om sakfrågan i målet med hänvisning till att hon ”inte bevakar rättegången”. 

Ett annat exempel är när TV4:s Nyhetsmorgon bjuder in RFSU:s Kristina Ljungros och Birgitta Ohlsson till samtal med rubriken ”Abortmotståndare på frammarsch” och ”aborträtten är hotad” där Ohlsson associerar Ellinor Grimmark med en ”global våg av kvinnoförtryck”.  

För att riktigt få effekt till budskapet sitter sedan Cissi Wallin i TV4:s Nyhetermorgon och önskar livet ur barnmorskan och andra ”abortmotståndare” medan Ann Söderlund hejar på: ”ja, lås in dem”.

Dessa personangrepp är förstås allvarliga och kan inte viftas bort som ett ”skämt”. Är detta en värdig debattnivå i Sverige i dag? 

Detta skall också ses mot bakgrunden av att redaktionerna för ett flertal större tidningar och mediekanaler, så som Dagens Nyheter och TV:s nyhetmorgon, medvetet valt att inte bjuda in företrädare för Ellinor Grimmark eller henne själv för att ge en nyanserad bild av saken. 

Debatten som har förts de senaste veckorna har handlat om allt annat än sak- och rättsfrågorna som nu är uppe till Arbetsdomstolens prövning. Malin Lernfelt har i en debattartikel på SVT Opinion efterlyst trygg vård.

Och, ja, det är oerhört angeläget att all vård skall vara trygg och säker. Men vilken vård pratar vi om? Den vård som är aktuell i målet är förlossningsvården.

Det jobb Ellinor Grimmark fått, som hon fick sparken från innan hon ens hann börja, var en tjänst som barnmorska vid förlossningsavdelningen vid Värnamo sjukhus.

Barnmorskorna gick på knäna, pensionärer fick ringas in och jobba dubbla pass. Utan tillräckligt med barnmorskor blir förlossningsvården osäker och otrygg och patientsäkerheten hotas.

Ellinor fick jobbet, med samvetsfrihet. Men hon hann inte ens börja förrän arbetsgivaren bröt avtalet. Nu tvingas hon pendla till Norge för att utöva sitt yrke trots den extrema bristen på barnmorskor i förlossningsvården. Hur påverkar det vården?

Bassam Al-Baghdadys har i en artikel SVT Opinion påstått att ”en person som inte kan utföra sitt jobb på grund av sin religiösa tro är på fel arbetsplats”, och syftar på Ellinor Grimmark.

Han kanske borde ringa upp de hundratals kvinnor som har Ellinor att tacka för att hon förlöst deras barn i Norge och säga det? Att belägga Ellinor Grimmark med yrkesförbud mitt i den allvarliga krisen i förlossningsvården i Sverige är ett stort svek mot kvinnor. 

Egentligen är sakfrågan väldigt enkel. Barnmorskemålet handlar inte om aborträtt. Barnmorskor kan givetvis arbeta i förlossningsvård eller BB-vård, där behoven är enorma. 

Enligt abortlagen är abort dessutom en läkaruppgift, inte en uppgift för barnmorskor. Barnmorskor skall utföra det en barnmorska är ålagd att göra enligt lag.

Barnmorskor har rätt till samvetsfrihet enligt abortlagen, abortlagens förarbeten, enligt barnmorskornas etiska kod och enligt Europakonventionen. 

Oavsett hur vi ser på olika moraliska och etiska frågor borde man i den offentliga debatten kunna föra ett sakligt samtal om sakfrågan, utan att utsättas för personangrepp.

Vi behöver inte dela barnmorskan Ellinor Grimmarks inställning, men i ett demokratiskt samhälle måste man kunna kräva respekt. 

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.