Åsikterna har varit många och kraftiga efter Trumps besked om att USA lämnar Iranavtalet. Foto: TT/Reuters/Skärmdump, montage SVT

Så låter det efter Trumps besked om Iranavtalet

SVT Opinion har tittat närmare på de reaktioner som följt på USA:s beslut att lämna Iranavtalet.

USA kommer att dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran, det meddelade president Donald Trump under en presskonferens på tisdagskvällen.

– Överenskommelsen borde aldrig ha gjorts, sa han.

Presidenten säger att USA kommer att återinföra sanktionerna mot Iran, och utöver det införa de mest kraftfulla sanktioner mot Iran som är möjliga. Även andra länder som stöder Iran kan komma att drabbas av sanktioner.

Regeringarna i Berlin, Paris och London betraktar den amerikanske presidentens val som både olyckligt och obegripligt, och ska nu diskutera med Teheran.

De är dock inte ensamma om att ha reagerat starkt på beskedet från USA.

– Det här bådar inte gott för situationen i den här regionen eller för världen, sa Sveriges utrikesminister Margot Wallström i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen.

Hon skriver därutöver att Sverige och EU kommer att verka för att bevara Iranavtalet (JCPOA).

”Det är nu viktigt att överenskommelsen fortsätter att respekteras och att Iran fortsatt fullföljer sina åtaganden.”

USA:s förre president Barack Obama kritiserar sin efterträdare för beslutet att dra sig ur det globala kärnenergiavtalet:

”Det finns få frågor som är viktigare för USA:s säkerhet än den potentiella spridningen av kärnvapen eller möjligheten till ännu mer destruktivt krig i Mellanöstern. Dagens beslut att riskera JCPOA är ett allvarligt misstag”, skriver Barack Obama, som var president när överenskommelsen slöts 2015.

FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson menar att det är ett historiskt misstag av Trump att lämna Iran-avtalet:

”Ökad risk för krig o spridning av kärnvapen, splittring USA/Europa och misstro om USA:s åtaganden, inte minst inför Korea-samtalen. Kan också leda till polarisering i Iran och skada Europas handel med landet. Tragisk totalmiss.”

Johan Ingerötankesmedjan Timbro skriver att det brutna avtalet vara en verklig hävstång till något bättre – om Trump lyckas med Nordkorea:

”Om han misslyckas med Nordkorea har han målat in hela Väst i ett hörn. Tja, man har ju inte tråkigt i alla fall.”

Pierre Schori (S) är kritisk till att försvarsminister Peter Hultqvist kom överens om ett utökat försvarssamarbete med USA – samma dag som Trump övergav Iran-avtalet:

– Att i en tid då Trumpadministrationen dramatiskt ökar spänningen i världen, och dessutom samma dag som Trump bryter ett livsviktigt internationellt avtal, ingå ett fördjupat samarbete med Pentagon, framstår nog som ytterst märkligt i omvärlden, säger Schori till Aftonbladet.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt uttrycker en oroför mer våld och konflikt i Mellanöstern:

”Trumps beslut att lämna Iranavtalet är omdömeslöst och farligt.”

Europeiska företag som gör affärer i Iran har enligt Trump-administrationen nu sex månader på sig att avveckla verksamheten – annars riskerar de amerikanska sanktioner.

”Alla länder och företag som handlar med Iran måste nu se över hur USA:s besked påverkar denna handel”, menar SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Frida Wallnor skriver ”en mindre dystopisk tolkning” i Dagens Industri:

”EU har chansen att rädda Iranavtalet och visa globalt ledarskap när USA under Trump gör det motsatta.”

”Vi kommer att arbeta tillsammans för ett bredare ramverk som omfattar aktiviteter inom kärnenergi, perioden efter 2025, robotprogram och stabilitet i Mellanöstern, särskilt i Syrien, Jemen och Irak”, twittrar Frankrikes president Emanuel Macron.

Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt gav sig in långa diskussioner på sociala medier efter beskedet. Han skriver bland annat om de flyganfall som genomfördes under tisdagen.

”Mindre än en timme efter Trumps tillkännagivande om Iran kommer det rapporter om israeliska flyganfall mot mål i Syren. Knappast ett sammanträffande.”

”Vi borde vara medvetna om vart Trumps Iran-policy är på väg”, skriver också Carl Bildt och hänvisar till sin text i Washington Post för ett par veckor sedan.

Israels president Benjamin Netanyahu hyllar däremot Trumps besked som ”modigt” och att han fullt ut stöder beslutet. Även USA:s allierade och Irans ärkefiende Saudiarabien stöder Trumps beslut.

FAKTA:

Iranavtalet, Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), är ett avtal mellan Iran och en grupp länder bestående av de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (USA, Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien) och Tyskland, samt EU. Det undertecknades i Wien 14 juli 2015 och syftar till att öka insynen i Irans kärnenergiprogram och förhindra landet att utveckla kärnvapen.

Avtalet innebar sanktionslättnader för regimen i Teheran i utbyte mot att landet reglerar sin utveckling av kärnenergiteknik. Var 90:e dag måste USA:s president försäkra kongressen om att Iran lever upp till sin del av avtalet – för att det ska fortsätta gälla.

Redan som presidentkandidat kallade Trump avtalet för det för ”det värsta” som någonsin skapats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer