Debattinlägg

Så når islamfientliga Counterjihad ända in i riksdagen

COUNTERJIHAD ·

Jonathan Leman från tidningen Expo

COUNTERJIHAD Kent Ekeroth (SD) är en aktiv del av det islamfientliga Counterjihad-nätverket, känt för att sprida våldsförhärligande propaganda. Fjordman (Peder Jensen) var Anders Behring Breiviks viktigaste inspirationskälla. Kent Ekeroth har gillande länkat till Fjordmans texter. Så sent som under sommarens Almedalsvecka i Visby slog SD:s partisekreterare Björn Söder fast att ”islam är det största hotet mot västerlandet”. Vi har ett parti i Sveriges riksdag som präglas av extrema antimuslimska idéer. Det är mycket allvarligt. Det skriver Jonathan Leman från tidningen Expo.

Det ideologiproducerande Counterjihad-nätverket som belystes i onsdagens Uppdrag Granskning, handlar inte om en kritik mot islamistisk extremism utan om fientlighet mot islam och muslimer generellt. Enligt det här tänkandet är Europas muslimer soldater för främmande makt. När en muslimsk kvinna föder ett barn ses det som en krigshandling.

Den antimuslimska miljön präglas av en krigsretorik. Enligt företrädarna pågår sedan 1400 år tillbaka ett krig mellan muslimer och icke-muslimer. Ironiskt nog är det en spegelbild av just den världsbild som finns bland islamitiska extremister. Det är samma föreställning om krig mellan muslimer och icke-muslimer med skillnaden att muslimerna enligt det tänkandet under hela islams historia varit utsatta för icke-muslimernas våld.

Sverigedemokraterna har länge präglats av de antimuslimska idéerna och Kent Ekeroth (SD), en av partiets riksdagslemöter är en aktiv del av Counterjihad-nätverket. Under partiets landsdagar 2009 höll han ett tal präglat av krigsretorik: ”Islamiseringen är dagens viktigaste politiska fråga. Antingen går vi under med en suck, eller också gör vi motstånd. Nu är vi inne i en ny fas i ett uråldrigt krig som går 1 400 år tillbaka i tiden […] islam är en imperialistisk ideologi som arbetar för världsherravälde.”

Fjordman (Peder Jensen) var Anders Behring Breiviks viktigaste inspirationskälla. Kent Ekeroth har gillande länkat till Fjordmans texter. Detta trots att Fjordman mellan 2008 och 2011 öppet uppmanat sina läsare att beväpna sig och skrivit att politiska motståndare, tillsammans med samtliga muslimer, måste försvinna från västvärlden.

”Mitt råd till västerlänningar i allmänhet är att beväpna sig omedelbart, först och främst mentalt med kunskap om fienden och med stolthet för deras egen kultur och arv, men också fysiskt med vapen och med kunskap om hur man ska använda dem.”

”Islam och alla som praktiserar religionen måste totalt och fysiskt avlägsnas från västvärlden”

”Vi måste se till att de som kämpar för den giftiga idén om mångkultur och massinvandring av främmande stammar försvinner med den. Om det händer kan vi ge våra efterkommande en ny start och lägga grunden för en ny renässans, där den europeiska civilisationen återigen kan blomstra.”

Den förmögne IT-konsulten och Counterjihad-profilen Alan Lakes koppling till den våldsamma antimuslimska aktivistgruppen English Defense League (EDL) har varit känd sedan han under ett ”anti-islamiseringsmöte”, arrangerat av Kent Ekeroth och Sverigedemokraterna i september 2009, presenterade sin strategi att involvera fotbollshuliganer i sin organisation. EDL:s demonstrationer är kända för våldsamma inslag och att organisationen av brittisk polis bedöms som ett hot hindrar inte Kent Ekeroth från att blogga om organisationens ”fredliga” aktivism.

Som framkom under onsdagens Uppdrag granskning skrev Alan Lake på sin webbplats förra året om den brittiske premiärministern David Cameron.

”Om de smiter då avrättar vi dem. Det blir fantastiskt att se dem avrättas eller torteras till döds”.

Fyra månader senare kallade Ekeroth i sin blogg Lake för ”en sann demokrat som tar avstånd från all form av våld”.

Det vore ett misstag att tro att den ideologin begränsar sig till Kent Ekeroth. Efter hans tal på landsdagarna 2009 stod åhörarna (bland dem partitoppen) upp och applåderade. Det antimuslimska tänkandet har länge präglat partiet.

Våren 2001 kunde man läsa i partiorganet SD-Kuriren att ”Det är de ‘icke våldsamma’ muslimerna som är de farligaste [...] Muslimerna har på förhand miljoner soldater innanför våra gränser”.

Så sent som under sommarens Almedalsvecka i Visby slog SD:s partisekreterare Björn Söder fast att ”islam är det största hotet mot västerlandet”. Söder har tidigare varnat för ”islams erövring och kolonisering av Sverige och hela västvärlden” och slagit fast att ”precis som nazismen bekämpades måste nu islam bekämpas”. Riksdagsledamoten Richard Jomshof bloggade 2009 om att ”Europa står inför det värsta hotet någonsin – långt värre än tidigare hot från nazism och kommunism.”

Josef Fransson, även han riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, är så förtjust i Eurabia-författaren Mark Steyns bok America Alone att han översatt ett avsnitt av den till svenska och publicerat i sin blogg. I boken kan man bland annat ta del av författarens syn på 90-talets Balkan: Muslimerna hade blivit för många. ”Serberna förstod det, liksom andra européer kommer att förstå det i en när framtid: Om man inte kan föröka sig snabbare än dem återstår att skjuta av dem.”

Vi har ett parti i Sveriges riksdag som präglas av extrema antimuslimska idéer. En av partiets representanter i riksdagen har under flera års tid haft nära samverkan med ideologer som sprider våldsförhärligande propaganda. Det är mycket allvarligt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.