Görel Kristina Näslund: ”Om mannen vill köpa en biljett för att komma och träffa dig, insistera på att du åker och träffar honom. Det är bedragaren inte intresserad av.” Foto: Leo Sellén / TT
Debattinlägg

Psykologen: ”Så stoppar du romansbedragaren på nätet”

”Kontrollera mannens profilbild – ofta presenterar sig bedragaren med en stulen bild. Så snart mannen ber om pengar, vet du att det är en bedragare. Avsluta kontakten. Om mannen vill köpa en biljett för att komma och träffa dig, insistera på att du åker och träffar honom. Det är bedragaren inte intresserad av”, skriver debattören.

Om debattören

Görel Kristina Näslund
Psykolog, författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nätet är en innovation att vara tacksam för. Det ger oss kontakter, kommunikation, kunskap och underhållning.  

Men mycket som är ont och osant går tyvärr också att hitta där: fejkade nyheter, elaka troll, bedrägliga erbjudanden, dejtingsajter med påhittade profiler och falsk kärlek. 

Min bekant ”Maja” berättar att hon två eller tre gånger varje dag får vänförfrågningar från män med medaljer på bröstet och pommes frites på axlarna.  

Maja trycker givetvis bort dem, hon skulle aldrig gå på något sådant. Det är tröttsamt med alla dessa romansbluffare, säger hon. 

En dag, vill jag tro, kommer varje försök att skapa en romantisk relation med en kvinna eller man i syfte att suga personen på pengar att avslöjas och gå i stöpet.  

Men fram till att alla blir lika klarsynta som Maja är det tyvärr många som förälskar sig i en okänd man på nätet; de tror sig ha byggt upp en unik, kärleksfull relation med en underbar man men blir i slutänden ett plågat, starkt besviket och pungslaget offer. 

Från januari till och med september i år har Polisen fått in 683 anmälningar om romansbedrägeri enligt polisen nationella bedrägericenter. 

Det är främst kvinnor som polisanmäler (75 procent) och medelåldern är 55 år. De bedragna kvinnorna har blivit frånlurade i genomsnitt 410 000 kronor medan de män som anmäler förlorat ett lägre belopp, i genomsnitt 230 000 kronor var.  

En annan skillnad mellan könen är att männen oftare än kvinnorna har träffat gärningspersonerna i verkliga livet och inte bara på nätet. 

Vad har mina pengar gått till? Frågar ”Berit” som mår dåligt efter att ha blivit illa utsatt för ett romansbedrägeri på Facebook.  

Hon, som många andra offer, skäms för sin godtrogenhet och har inte gjort en polisanmälan. Berit skickade iväg totalt tre miljoner kronor till sin käraste som hon aldrig hade träffat men förletts att tro var en amerikansk officer i Afghanistan som ville skapa en framtid tillsammans med henne i Sverige.  

Dina pengar gick kanske till lyxbilar, säger jag. Eller till IS-krigare, säger Berit

Romansbedrägerierna handlar ofta om grupparbeten. Det är kriminella ligor med säte utomlands – hela 83 procent av romansbedrägerierna har internationell koppling – som står bakom huvuddelen av den här bedrägeribrottsligheten, säger Polisen.  

Ligorna fångar upp sina offer, startar en intensiv kommunikation och etablerar en förtroendefull relation för att sedan be om pengar till det ena eller andra behjärtansvärda ändamålet: för att man till exempel har hamnat i en olycklig knipa eller för att man har blivit svårt sjuk och behöver en dyr medicin. 

Så stoppar du romansbedragaren på nätet

  • Kontrollera mannens profilbild på dejtingsajten eller Facebook genom att göra en bildsökning. Ofta presenterar sig bedragaren med en stulen bild.
  • Föreslå att du och mannen ska samtala på Skype. Svaret brukar bli att det tyvärr inte går att genomföra, av olika skäl.
  • Så snart mannen ber om pengar, vet du att det är en bedragare. Avsluta kontakten. Skicka aldrig pengar till någon du inte har träffat.
  • Om mannen vill köpa en biljett för att komma och träffa dig, insistera på att du åker och träffar honom. Det är bedragaren inte intresserad av.

Görel Kristina Näslund

Är författaren bakom boken: ”Bara bluff: din överlevnadsguide i en värld där bedragarna blir fler och fler”. Obs! Maja och Berit i texten heter egentligen något annat.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.