SKOLAN I Jan Björklunds skola är det allt färre som går ut med behörighet till gymnasiet. I Arvisdjaur har vi vänt den trenden, helt utan att använda oss av Björklunds idéer om bestraffning av elever. Nu delar vi med oss av det socialdemokratiska framgångsreceptet.
Till Jan Björklund: Lärarförbundets rankning av Sveriges Bästa skolkommun visar hur det går för kommunernas skolor, både de resultat som elever och lärare gör och de förutsättningar vi som kommuner ger dem att klara sitt uppdrag. De kommuner som placerar sig högt i Lärarförbundets rankning gör bra ifrån sig i många avseenden. Man kan inte nå toppen om man inte ser till helheten.
Hur kan det komma sig att vi har fått denna utnämning utan att följa dina förslag på bestraffningsskola? Jag kan inte förstå att Folkpartiet vill tillbaka till det gamla systemet med skamvrå. Jag tycker att det är bättre om man ser till elevernas behov och försöker hjälpa dom istället för att hänga ut dom som offerlamm vilket dina förslag till viss del innebär.
Vad är det som gör att Arvidsjaur är Sveriges Bästa skolkommun 2010? Vi jobbar målmedvetet. Som politiker i Arvidsjaur vet jag hur viktigt det är att satsa på skolan. De barnfamiljer och andra som funderar på att flytta till Arvidsjaur tittar på våra förskolor och skolor. De vill veta att deras barn får en bra utbildning – och det får de i Arvidsjaur!
Arvidsjaurs elever har mycket goda resultat. Alla våra niondeklassare som gick ut i våras är behöriga till gymnasieskolan. Andelen godkända och meritvärdet i år 9 är högt.
Vi ligger på andraplats i Sverige när det gäller andelen barn som går i förskolan. Jag är helt övertygad om att det är en viktig orsak till att våra elever sedan presterar så bra i grundskolan. Förskolan är grunden för lärande senare i livet.
Vi har ett mycket bra samarbete med elevernas föräldrar. Inte så att stökiga elevers föräldrar ska sitta i klassrummen, utan genom en ständig dialog. Arvidsjaurs föräldrar vet hur det går i skolan från dag 1.
Uppföljningen och kunskapen om eleverna är A och O. Ska vi kunna ge våra elever det de behöver redan i förskolan och grundskolans första år måste vi hela tiden veta hur det går för dem. Vi följer upp varje elev hela tiden och sätter in specialpedagogstöd så snart det finns minsta behov. Vi har många lärare och de är välutbildade, redan från förskolan.
Utnämningen hjälper oss att se vilka förbättringsområden vi ska lägga fokus på. Samtidigt som vi ska värna det goda resultatet för framtiden. Arbetet fortsätter.