Foto: Sven Persson/swelo.se
Debattinlägg

”Säg nej till antibiotika och hormoner i svenskt kött”

Uppdaterad
Publicerad
Ekonomi ·

”Den svenska modellen kostar, men är samtidigt den långsiktigt hållbara vägen”, skriver bland andra representanter för Sveriges Veterinärförbund, Vi konsumenter och Svensk Fågel.

Om debattörerna

Maria Donis
vd Svensk Fågel
Torsten Jakobsson
ordförande Sveriges Veterinärförbund
Sten-Olof Dimander
vd Svenska Djurhälsovården
Maria Forshufvud
vd Svenskt kött

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

De nya EU-kommissionärerna för handel samt för hälsa och livsmedelssäkerhet har nu tydligt deklarerat att man inte kommer att godkänna någon klordoppad amerikansk kyckling till EU i de pågående förhandlingarna med USA om frihandelsavtalet, TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), vilket vi välkomnar.

Men frågan är så mycket bredare än så.

Kött från djur som får så mycket antibiotika i fodret så att bakterierna utvecklar en livsfarlig motståndskraft mot antibiotika är vad som väntar oss i Sverige om frihandelsavtalet blir verklighet och om inga villkor ställs kring hur hormoner, tillväxtantibiotika och andra antibiotika ska användas inom djuruppfödning.

Resistensutvecklingen inom stora delar av världen pekar på behovet av striktare restriktioner i den fria rörelsen, även inom EU.

Bra stallmiljö och god djurvälfärd för att kunna föda upp djur utan systematisk och omfattande antibiotikaanvändning har varit den svenska modellen sedan 30 år tillbaka.

I Sverige har vi sedan dess fortsatt utvecklingen genom förebyggande djurhälsovård, högt djurskydd och hög kvalitet på djurstallar. Resultatet är en hållbar djurhållning med ett minimum av antibiotikaanvändning.

Friska djur behöver ingen antibiotika och kvittot är att Sverige idag har EU:s lägsta antibiotikaförbrukning. Den svenska modellen kostar, men är samtidigt den långsiktigt hållbara vägen.

Sverige har genom sitt medlemskap i EU lyckats förbjuda antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte inom hela EU. Idag är utmaningen att få aktörerna inom EU att fasa ut djurhållning som gjort sig beroende av rutinmässig antibiotikabehandling.

I förhandlingarna bör man därför sätta fokus på resultatet av salmonellafrihet, god djurhälsa och låg antibiotikaförbrukning. I USA råder det brister i regelverket eftersom man som köttproducent utan hinder får använda antibiotika både för att få djuren att växa bättre och för att förebygga sjukdom.

Den blivande svenska regering måste ansvarsfullt och med trovärdighet betona att vi i Sverige inte accepterar kortsiktiga genvägar som riskerar folkhälsan.

Inom EU krävs det alltid veterinärordination vid användning av antibiotika. Inga hormoner får användas i tillväxtsyfte till våra livsmedelsproducerande djur.

Salmonella förebyggs genom ett aktivt arbete på gårdarna istället för att klordoppning och antibiotikabehandling. Det är något vi ska vara stolta över och kämpa för – och något som givetvis måste inkluderas i ett framåtsyftande handelsavtal för att alla ska bli vinnare.

Det är hög tid för USA att slå in på den väg som Sverige gjorde för snart 30 år sedan. En väg som varken accepterar klordoppning, tillväxtantibiotika eller former för djuruppfödningen som gjort sig beroende av rutinmässig och omfattande antibiotikabehandling.

Därför måste en öppenhet och dialog om innehållet finnas mellan EU och USA. Ett frihandelsavtal kan både ha vinnare och förlorare och för att vi alla ska bli vinnare så måste en transparens finnas så att viktiga folk- och djurhälsofrågor inte faller ut som de stora förlorarna.

Det är förhoppningen när vår blivande kommissionär Cecilia Malmström sätter sig och förhandlar om TTIP-avtalet med USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Frihandelsavtalet

Mer i ämnet