• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Vadim Ghirda
Debattinlägg

”Säg nej till sönderavlade katter”

Publicerad
OPINION ·

”Lidandet går inte att göra ogjort för de djur som redan har avlats fram men vi kan hejda utvecklingen. De två stora förbunden, kattförbundet SVERAK och Svenska Kennelklubben, har avgörande roller att spela för en avel som inte orsakar lidande”, skriver Camilla Björkbom, Djurens Rätt.

Om debattören

Camilla Björkbom
Förbundsordförande Djurens Rätt

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I dag på kattens dag hyllar vi våra kattvänner. Alla vi som har en älskad spinnande familjemedlem på fyra ben vill att den ska vara så frisk och lycklig som möjligt.

Ändå utsätter vi dem, många gånger ovetandes, för lidande när vi låter rasens utseende gå före kattens hälsa.

Det är tydligast hos hundar, men kattraser som perser och exotic har drabbats i ökad utsträckning. Både perser och exotic har avlats för att få riktigt trubbiga nosar och stora, runda ögon som ger katterna ett extra ”gulligt” ansikte.

Katterna betalar med sin hälsa.

Perserkatter, och hundraser som mops, är söta med sina trubbiga nosar, uttrycksfulla ögon och bistra uppsyn. Hos de här raserna har den platta nosen och de stora ögonen blivit idealutseendet för rasen, och det är ett problem.

En grupp veterinärer slog larm om hundarnas trubbiga nosar förra året eftersom det extrema utseendet leder till bland annat andningsproblem, och kan leda till för tidig död.

Många tänker kanske inte ens på att den platta nosen inte är naturlig. Vi kanske till och med tycker att det är gulligt när katten snarkar, fast den i själva verket har svårt att få luft.

Tittar vi på äldre typer av perserkatt så ser vi att rasen hade en längre och mer hälsosam nos, men den lite längre och sunda nosen har inte mycket att hämta i dagens rasstandard som belönar extrema utseenden.

Gemensamt för aveln på katter och hundar är att platta nosar har blivit plattare och stora ögon har blivit större, med andningssvårigheter och ögonproblem som följd. De stora ögonen gör ögonen mer oskyddade.

Dessa ”häftiga” utseenden tar död på våra familjemedlemmar i förtid.

Avel på extrema utseenden har hittills inte fått lika mycket uppmärksamhet när det kommer till katter som när det gäller hundar.

Många katter med platta nosar har liknande problem med ansträngd eller visslande andning, och en del måste genomgå operationer på grund av ett utseende som har skapats av människan. Dessa ”söta” utseenden har gått före djurets hälsa.

Ett sätt att försöka sätta sig in i hur en katt eller hund med ansträngd andning har det kan vara är att helt lätt trycka på de egna näsborrarna och fortsätta andas. Det är inte särskilt behagligt.

Själva rasstandarderna som premierar trubbiga nosar över mer hälsosamma utseenden, behöver förändras. När rasstandarden är sådan att den gör att kattungar och hundvalpar föds till ett liv i lidande är det något som är fel. Ingen kattunge eller hundvalp ska behöva utsättas för det.

Lidandet går inte att göra ogjort för de djur som redan har avlats fram men vi kan hejda utvecklingen.

De två stora förbunden, kattförbundet SVERAK och Svenska Kennelklubben, har avgörande roller att spela för en avel som inte orsakar lidande. Det har gjorts mycket men ytterligare krafttag behövs mot avel och de rasstandarder som orsakar lidande.

Medie- och reklambranschen har ett viktigt ansvar att inte använda extremt avlade katter och hundar som gulliga inslag.

Vi andra har ansvar i att se bortom det ”gulliga” utseendet och istället efterfråga en familjemedlem att älska och som vi, förhoppningsvis, får dela många år med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.