Sahlgrenska
Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Debattinlägg

”Sahlgrenskas akutmottagning är inte längre patientsäker”

Opinion ·

”När ordet ”vård” byts ut mot termer som ”effektivitet” och ”logistik” i kombination med dåliga arbetsvillkor, stress och såväl dålig ingångslön som dålig löneutveckling, ja då säger både kropp och själ till slut ifrån”, skriver medarbetare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Om debattörerna

Valeria Castro
Specialistläkare Medicinkliniken på Sahlgrenska.
Johan Lönnbro
Akutläkare och skyddsombud för Läkarförbundet på Sahlgrenska.
Therese Forslund
Undersköterska och skyddsombud för Kommunal på Akuten Sahlgrenska.
Caroline Laursen
Sjuksköterska och skyddsombud för Vårdförbundet Akuten Sahlgrenska.

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Vi har under mycket kort tid förlorat många av våra duktiga arbetskollegor. Sköterskor (sjuksköterskor som undersköterskor) söker arbete inom andra organisationer med både bättre arbetsvillkor och bättre löner. 

Lösningen har sedan en tid varit att stänga vårdplatser, vilket endast fungerar internt och kortsiktigt. Detta har bidragit till den kritiska situation som nu råder på Sahlgrenskas akutmottagning.

Utan tillräckligt med vårdplatser på sjukhuset kan vi inte flytta de svårt sjuka patienterna från akutmottagningen till vårdavdelningarna.

Detta har inneburit att akutmottagningen nu, förutom att ta emot och behandla nyinkomna patienter, behöver vårda många inläggningsklara patienter, i många fall mycket svårt sjuka, i många timmar och ibland upp emot 2-3 dygn. Detta är inte patientsäkert!

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en arbetsplats där många olika yrkeskategorier samarbetar för att kunna erbjuda bästa möjliga vård för våra medborgare. Alla har rätt till god vård på vårt sjukhus. 

Här finns spetskompetens och arbetet är i grunden lika stimulerande som utvecklande. Därför har många av oss valt att arbeta på Sahlgrenska – vi har sett det som en attraktiv arbetsplats.

Många av oss upplever vårdyrket som ett kall, och ”att kunna hjälpa vår nästa” var kanske grundtanken som ledde oss till detta yrke. Under en längre tid har dock arbetsvillkoren för sjuksköterskor och undersköterskor varit dålig, och den har, tro det eller ej, försämrats ytterligare de senaste åren. 

När ordet ”vård” byts ut mot termer som ”effektivitet” och ”logistik” i kombination med dåliga arbetsvillkor, stress och såväl dålig ingångslön som dålig löneutveckling, ja då säger både kropp och själ till slut ifrån.  

Vi måste nu försöka återskapa den fantastiska arbetsplats som vi vet att Sahlgrenska kan vara.

Sköterskor finns men de har tröttnat på att jobba hos oss, vi måste, genom att skapa bättre arbetsvillkor och en mer rättvis löneutveckling återigen rekrytera kompetent personal till våra vårdavdelningar och, kanske viktigare, att få dem att stanna kvar. 

Detta är inte någon lätt uppgift, men med detta inlägg så vädjar vi om er hjälp. Hjälp oss att nå ut till våra politiker, för vi tror på svensk sjukvård. Vi tror på Sahlgrenska, och vi tror på en förändring!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.