Foto: SVT/SVT PLAY

Satiren som skapade diplomatisk konflikt

Publicerad

Satirprogrammet Svenska nyheter uppmärksammade den 21 september incidenten då tre kinesiska turister avvisades från ett vandrarhem i Stockholm. Detta retade upp den kinesiska ambassaden.

Svenska nyheter gjorde i fredags en fejkad informationsfilm om hur kulturkrockar kan undvikas i framtiden. Kineser som ska besöka Sverige råds bland annat att inte bajsa utanför historiska byggnader. 

Svenska nyheter bröt dessutom ut inslaget och laddade upp det dubbat på YouKu, Kinas motsvarighet till Youtube.  

Inslaget beskylls av den kinesiska ambassaden för att vara rasistiskt och hetsande mot kineser.

Vägrade lämna platsen

Det var den 2 september som tre kinesiska turister avvisades från ett hostel i Stockholm. 

Familjen hade anlänt en dag för tidigt och ville checka in för att pappan var sjuk. När vandrarhemmet sade nej ville de stanna i lobbyn, men fick åter nej. De vägrade lämna platsen och polis fick ingripa. 

I kinesisk press berättar familjen att de fördes till en kyrkogård mitt i natten, där de frös och ”hörde djur”. 

Kort därefter lyfte kinesiska staten upp händelsen på diplomatiska nivå. Svensk polis anklagades för brutalitet och Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, krävde en ursäkt.

Chefsåklagare Mats Ericsson har slagit fast att polisen inte gjorde något fel när turisterna avvisades. Någon utredning kommer inte att inledas. 

Enligt ett uttalande från utrikesminister Margot Wallström (S) den 21 september var bråket med Kina ”ur världen”.

”Kommer att ge dig kalla kårar”

Avvisningen fortsatte dock att väcka uppmärksamhet i Kina. Inte minst efter Svenska nyheters inslag, som sändes senare samma dag som Margot Wallström uttalade sig. 

”Hur gick det till när kineser dumpades på kyrkogården i Sverige? De här bilderna kommer att ge dig kalla kårar”, skriver en kinesisk nyhetsportal. 

Sverige anklagas för att hetsa mot kineser, rapporterar SVT:s Asienkorrespondent. 

– En av Kinas största engelskspråkiga tidningar, China Daily, skriver ett långt inlägg på ledarsidan om hur svensk tv visar sinofobi och är öppet rasistiska, säger Ulrika Bergsten, SVT:s Asienkorrespondent.

Ett misstag publicera på YouKu

Programchefen för SVT Nöje, Thomas Hall, skrev under måndagen i ett uttalande till SVT Nyheter att det var ett misstag att lägga ut inslaget på YouKu. 

Enligt Hall gick helheten i budskapet förlorad och han kan förstå att det gjort enskilda personer ledsna, ”vilket vi beklagar”. 

Patrik Lundberg är författare och kolumnist och menar att alltihop i själva verket handlar om ett större politiskt spel, ett vari den svenska medborgaren och förläggaren Gui Minhai sitter fängslad i Kina sedan 2015. 

”En illasinnad attack på Kina”

Under måndagskvällen nådde konflikten högsta diplomatiska nivå då kinesiska utrikesdepartementet skickade en formell protest till svenska UD

– Det är en illasinnad attack på Kina och det kinesiska folket, säger Geng Shuang, talesperson för kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande under måndagen. 

På tisdagsmorgonen hade kinesiska ambassaden lagt ut ett svar till SVT på sin sajt

”Som vi har påpekat så har programmet förolämpat Kina och dess folk på ett ondsint sätt. Ändå har Thomas Hall medvetet duckat för det rasistiska språket och innehållet i programmet. Sådana uttalanden är ingenting annat än påhittade ursäkter och ett undvikande av själva poängen. Vi kommer aldrig att acceptera en sådan 'ursäkt'”, skriver ambassaden, och fortsätter: 

”Inga rasister på våra gator är en hushålls-slogan i Sverige. Vi uppmanar SVT ännu en gång att inse sitt misstag och komma med en uppriktig ursäkt omedelbart”. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer