Foto: Tomes Oneborg/TT
Debattinlägg

”Satsa i stället för att klanka ner på industrin”

Industripolitik ·

”Regeringens destruktiva inställning till industrin är slående” skriver EU-parlamentariken Olle Ludvigsson (S).

Om debattören

Olle Ludvigsson
EU-parlamentariker (S)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Förra året hävdade statsminister Reinfeldt att industrijobben var ”basically gone”. Uttalandet var gravt felaktigt. Nu krävs en attitydförändring. Vi behöver en vassare industripolitik – i Sverige och hela EU. Industrin har en stor tillväxt- och jobbpotential som fullt ut måste tas tillvara.

Den destruktiva inställningen till industrin är slående. Under krisen agerade regeringen mycket passivt – inte minst gentemot fordonsindustrin. Medan andra EU-regeringar jobbade aktivt med att stärka sina fordonsindustrier för framtiden gjorde den svenska regeringen så lite som möjligt. Budskapet var att industrisektorn bör minska och att tjänstesektorn bör ta över. Denna inställning håller inte:

  • Industrin har ett stort tjänsteinnehåll och de stora industriföretagen har massor av mindre tjänsteföretag som sina underleverantörer. Det finns ingen motsättning mellan att stärka industrin och att utveckla tjänstesamhället. Det är snarare så att industrin bär upp tjänstesektorn.
  • Många industriföretag är extremt kunskapsintensiva och är därigenom avgörande för den så viktiga kunskapsutvecklingen i samhället.
  • Industrisektorn är en stabil ryggrad i samhällsekonomin. Under krisåren i Europa är det de starka industriländerna som klarat sig bäst.

Det rationella är alltså inte att klanka ner på industrin, utan att satsa på den. EU-kommissionens mål om att öka tillverkningsindustrins andel av BNP från 15 till 20 procent är utmärkt. Utifrån det målet finns det mycket som behöver göras:

Öka investeringarna i infrastruktur. En effektiv infrastruktur är avgörande för att industriföretagen ska kunna fungera. Dessa investeringar har varit eftersatta under lång tid och måste trappas upp.

Öka FoU-satsningarna. För att de europeiska industriföretagen ska klara konkurrensen måste de hänga med i det globala kunskapsracet. Investeringarna i forskning och utveckling är i dag för små.

Stärk utbildningssystemen. Industrin är beroende av kompetenta medarbetare. Även här måste Europa hänga med i kunskapsracet. De nedskärningar som ägt rum i flera EU-länder måste nu vändas till upprustningar. Förstärkningar behövs hela vägen från grundskolan till kompetensutveckling på jobbet.

Skapa ordning och reda i arbetslivet. För att industriarbetsplatserna ska fungera bra måste de urholkningar av arbetsmiljöarbetet som gjorts i Sverige och andra EU-länder ersättas av offensiva satsningar. Dessutom måste respekten för fackliga rättigheter och kollektivavtal stärkas. 

Främja den gröna omställningen. Europa måste leda utvecklingen på miljöområdet. Vid sidan av ambitiösa FoU-investeringar i ny miljöteknologi är bindande miljömål nödvändiga för driva industrin åt rätt håll. Detta kan och måste kombineras med stabila planer för en trygg energiförsörjning.

Det är nu hög tid att börja se möjligheterna i industrin. Det finns massor att vinna på att ta tag i industripolitiken.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.