Debattinlägg

”SD förstör för pensionärer och ensamstående föräldrar”

Publicerad
POLITIK ·

”I valrörelsen stod de i tv och lovade att pensionärer skulle få sänkt skatt, men nu trycker de på knappen i riksdagen som stoppar detta. När de nu röstar på borgarnas budget spelar de med oerhört många människors livsvillkor”, skriver Ulla Andersson.

Om debattören

Ulla Andersson
Ekonomisk-politisk talesperson (V)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sverigedemokraternas maktspel slår hårt mot pensionärer, ensamstående föräldrar och många andra. Men hur vanligt folk påverkas verkar SD inte bry sig om.

När de nu röstar på borgarnas budget spelar de med oerhört många människors livsvillkor.

Det innebär att SD säger nej till sänkt skatt för pensionärer. De säger nej till det förslag som för fattigpensionärer helt skulle ta bort den så kallade straffbeskattningen.

I valrörelsen stod de i tv och lovade att pensionärer skulle få sänkt skatt, men nu trycker de på knappen i riksdagen som stoppar detta. För den pensionär som har en pension på 10 000 kronor handlar det om en skattesänkning på 250 kronor i månaden som nu går om intet.

Det är pengar som skulle ha stor betydelse vid en så låg inkomst och det är en direkt effekt av hur SD röstar. Den straffbeskattning och den kränkning den innebär blir därmed kvar oförändrad.

Med vårt förslag skulle de som tjänar över 38 000 få bidra med lite mer, men få pensionärer tjänar så mycket. Det är en klar majoritet av pensionärerna som skulle få sänkt skatt med vårt förslag.

Framför allt skulle de med låga pensioner få det – om inte SD valt att stoppa det.

Ensamstående föräldrar hör också till dem som förlorar på SD:s maktspel. När den ena föräldern inte betalar för barnen går staten in med underhållsstöd till den förälder som tar ansvar.

Det stödet har endast höjts marginellt på tjugo år, vilket är en av orsakerna till barnfattigdomen. Underhållsstödet var nu på gång att höjas med 300 kronor i månaden per barn från 1 januari. Men även det stoppas av SD.

Den ensamstående mamma som under många år tvingats välja mellan mat på bordet eller vinterkläder till barnen får nu fortsatt leva under de hårda villkoren.

På äldreboenden och i hemtjänsten kommer SD:s maktspel få direkta konsekvenser. De röstar nej till den välbehövliga satsningen som skulle möjliggöra 5 000 fler undersköterskor.

Ingen äldre borde behöva trycka på larmknappen gång på gång utan att någon kommer. Men när det inte finns tillräckligt med resurser till personal blir det ofta så. SD är nu direkt medansvariga till detta.

SD stoppar vårt förslag om en anständig a-kassa.

Att människor tvingas flytta från sina hem när de blir arbetslösa väger för dem lätt. Vi vill ta bort de fasta tidsgränserna i sjukförsäkringen, men SD ser nu till att utförsäkringarna fortsätter. De röstar mot att ta bort FAS3 och mot satsningar på sjukvården.

När många oroar sig för brister i vården röstar SD för att den inte ska få mer resurser.

När Mattias Karlsson i debattartikel på SVT Opinion förklarar SD:s agerande är det uppenbart att det handlar om ett kallt maktspel. Trots att en stor majoritet av väljarna inte har röstat på SD försöker partiet tvinga till sig makt. De gör det genom att blockera varje regering som inte lyder dem.

Hur detta slår mot människor i verkligheten är för dem tydligen ointressant. De bryr sig inte om de ensamstående föräldrarna, pensionärerna eller de som behöver sjukvården.

De väljer maktspelet framför allt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Extra val 2015

Mer i ämnet