Säkerhetspolisen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Debattinlägg

”Dags att säkra utvisning av terrorister”

Terrorism ·

”Vi måste ta initiativ till ett bi- eller multilateralt ramavtal, som skulle tillåta ett återsändande av till exempel dömda terrorister med utländskt medborgarskap”, skriver Julia Kronlid (SD) och Kent Ekeroth (SD).

Om debattörerna

Julia Kronlid
Ledamot utrikesutskottet och utrikespolitisk talesperson (SD)
Kent Ekeroth
Ledamot justitieutskottet och rättspolitisk talesperson (SD)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I veckan kom Svea Hovrätts dom över några av de värsta brotten som prövats i en svensk rättssal. Två män stod åtalade för ofattbara gärningar, begångna i Syrien 2013 och båda befanns också skyldiga till terrorbrott och dömdes till livstids fängelse.

Vi välkomnar att det svenska rättssystemet inte står handfallet inför den här typen av svårutredda fall.

Det är dock samtidigt djupt otillfredsställande att den här typen av gärningsmän, även i de fall de har utländskt medborgarskap (svenska medborgare kan enligt regeringsformen inte utvisas), ändå kan se fram emot en lång, komfortabel och mycket kostsam vistelse i svenskt fängelse, samtidigt som det allmänna rättsmedvetandet anser att de bör återsändas till sina hemländer.

Terrordömda utvisas inte ur Sverige eftersom vi upprätthåller principen om non-refoulment, det vill säga att vi inte utvisar personer till länder där de kan utsättas för tortyr eller kränkande behandling, en i sig sund princip.

Problemet är att både regering och allians slutat söka lösningar på detta dilemma och därmed tillåter att Sveriges välfärdsstat flitigt utnyttjas av IS-soldater, personer som samtidigt aktivt arbetar för att jämna den med marken.

Problemet begränsas inte heller till terrordömda, vilket är en förhållandevis liten grupp, utan gäller andra som döms till utvisning för ”vanliga” brott och samtidigt dömts eller misstänks för terrorrelaterade brott i hemlandet.

Europadomstolen behandlade frågan i målet Abu Qatada mot Storbritannien, gärningsmannen hävdade att utvisningen till Jordanien inte kunde verkställas eftersom han skulle utsättas för tortyr i hemlandets fängelse, att tortyr är vanligt förekommande i Jordanska fängelser var också ostridigt i målet.

Verkställighet accepterades ändå av domstolen eftersom Jordanien utfärdade en diplomatisk garanti om human behandling av gärningsmannen.

Europadomstolen har vid flera tillfällen avvisat sådana garantier eftersom de inte ansetts trovärdiga, men i fallet Abu Qatada accepterades den bland annat eftersom garantin var transparent och detaljerad, utfärdad av högsta myndighet och eftersom det fanns mekanismer för kontroll och uppföljning av dess efterlevnad.

Fallet visar att verkställighet är möjlig, om bara viljan finns.

Sannolikt kommer Sverige framöver se fler fall som det ovan, samtidigt är det synnerligen orättfärdigt att be redan tyngda svenska skattebetalare, och i vissa fall anhöriga till Islamiska statens offer att finansiera högklassig sjukvård, komfortabel fängelsevistelse och sedan ett liv på försörjningsstöd för gärningsmännen.

Därför måste vi ta initiativ till ett bi- eller multilateralt ramavtal för utfärdande av sådan trovärdiga garantier om human behandling, som skulle tillåta ett återsändande av till exempel dömda terrorister med utländskt medborgarskap.

Sverigedemokraterna lade ett sådant förslag framför europarådets parlamentariska församling och fick, bland annat med hjälp av svenska socialdemokraterna, bifall med stor majoritet.

Frågan är, i alla fall för oss en självklarhet och inledande samtal och utredning bör kunna komma till skott snarast, om bara viljan finns.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.