Foto: Henrik Montgomery / TT
Debattinlägg

”Skådespelet kring Amineh Kakabavehs påstådda rasism”

Uppdaterad
Publicerad
Amineh Kakabaveh ·

”Ärligt talat: det är dags att utse Amineh till Vänsterpartiets integrationspolitiska talesperson”, skriver ett 20-tal organisationer med fokus på kvinnors rättigheter, åtta företrädare för Vänsterpartiet, samt fyra obundna feministiska aktivister.

Skulle någon utmåla Napoleon Bonaparte som pacifist skulle vi tycka att personen är antingen sinnessjuk eller att det handlar om en komedi som har ett ändamål. Det är ungefär lika seriöst att anklaga kvinnorättskämpen och riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) för ”rasism”.

Nu har politiker Kahin Ahmed (M) polisanmält Amineh för ”rasism” och skådespelet är igång.

Skall man skratta eller gråta? Har inte en lokalpolitiker i Rinkeby något viktigare för sig än att polisanmäla en kvinnorättsaktivist som sedan barnsben kämpar för alla kvinnors rättigheter mot alla former av förtryck och rasism.

Han skulle kunna ägna lite tid åt att undersöka könsapartheid i Rinkeby och varför en gynekolog utförde hundratals oskuldskontroller just i Rinkeby.

Han skulle kunna ägna lite tid åt att förebygga att unga utsatta killar, vilka är födda i Sverige, åker i väg för att våldta och mörda för ISIS eller till Al-Shabab.

Men denna moderatpolitiker lyckades förneka att det finns problem med jihadism i vissa utsatta förorter under höstens, återigen inflammerade, hedersvåldsdebatt.

Det var då Zeliha Dagli (V) tyckte att hon fått nog av männens kontroll i dessa könssegregerade förorter och anmälde att hon måste utvandra från Husby.

Amineh är en av ytterst få förortsfeminister i riksdagen som vågar tala om den religiösa fundamentalismen och det kulturella förtrycket i hederns namn.

Över 100.000 flickor och pojkar drabbas och förtrycket breder ut sig i de könssegregerade förorter.

Amineh har självfallet många motståndare och fiender vilka anser att hon och alla vi andra förortsfeminister är ”försvenskade kulturförrädare”. Liksom nationalister och fundamentalister anklagade Fadime Sahidal för samma sak.

Är det nu möjligt att inte se vad som finns bakom drevet mot Amineh?

Det är sant att Amineh gjort ett fel, ett dumt misstag, av ren slarvighet och därmed serverade ett bra tillfälle för motståndarna i hennes eget parti till kvinnors lika rättigheter för att angripa henne.

I dessa stressiga tider av sociala medier har hon lagt ut en video på sin Facebooksida utan att kontrollera innehållet, som hon trodde kom från SVT.

När hon insåg att varumärket var förfalskat och att det kom från en rasistisk organisation så tog hon bort filmen. Det var en kväll den låg ute och enbart i 24 minuter.

Amineh bad sedan om ursäkt. Trots detta gick ett tjugotal somaliska organisationer och andra aktörer ut i högljudda protester och krävde att Vänsterpartiet skulle utesluta henne.

De som kritiserat Amineh har vägrat ta emot hennes ursäkt. Låt oss gå bakom fasaderna:

  • I sex av tio moskéer gav imamer råd till kvinnor att inte polisanmäla kvinnomisshandeln. Krävde Kahin Ahmed (M) och de andra dessa imamers avgång?
  • Flera imamer i Sverige ansåg att muslimska kvinnor skulle acceptera att deras män tar flera fruar. Vem krävde dessa imamers uteslutning?
  • Flera imamer gav råd till kvinnor om att ställa upp på makens krav på samlag trots att kvinnan inte ville. Med andra ord ett indirekt ja till att acceptera våldtäkt. Krävde man dessa imamers uteslutning?

Allt detta kan ses på väldokumenterade SVT:s Uppdrag gransknings program: ”Imamernas råd”.

Tidigare riksdagspolitikern Abdirizak Waberi (M) satt i Sveriges Television och förklarade att hans förebild är Al-Quaradawi, Muslimska Brödraskapets chefsideolog.

Han förklarade också att det var okej för en man att ha fyra fruar men att det inte är okej för kvinnor att dansa med andra än sin man.

Politikern Mehmet Kaplan bjöd in antidemokratiska hatpredikanter till Sverige och åt middag med företrädare för en turkisk fascistorganisation. Krävde Kahin Ahmed (M) och de andra dessa två politikers uteslutning?

Kunde alla dessa organisationer lägga lika mycket energi – som de lägger på att jaga en förortsfeminist – på att avskaffa de normer och värderingar som finns bakom könssegregation, tvångsäktenskap och oskuldskontroller så skulle vi inte ha så många invandrarflickor som diskrimineras i hederns namn.

Och vi skulle inte ha så många som hatar invandrare, bland annat till följd av våra könssegregerade enklaver där man förbjuder sina döttrar att gifta sig med ”svenskar” och alla andra kafirer som inte passar in i de religiösa ramarna.

Vi hoppas att Vänsterpartiet inser att Amineh inte har ”skadat partiet” som det har sagts. Bortom misstaget, har hon tillsammans med ett fåtal andra, räddat partiets heder i de ändlösa hedersvåldsdebatterna där partiet visat sig lågmält eller inte sällan kulturrelativistiskt och fegt.

Vi hoppas att Vänsterpartiets ledning ser vilka som vill skada Amineh och vilka det är som stödjer henne.

Vi hoppas att Vänsterpartiet ska oroa sig mindre för de som känner sig ”sårade” till följd av Aminehs misstag (som varade i 24 minuter) och kommer att oroa sig lite mer för de 100.000 förtryckta invandrarungdomar som inte ens får förälska sig utan att erhålla tillstånd från släkten eller ens inte gifta sig utanför sina kulturella eller religiösa gränser.

Ärligt talat: det är dags att utse Amineh till Vänsterpartiets integrationspolitiska talesperson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.