Festivalen We are Stockholm och rikspolischefen Dan Eliasson som bär ett armband med texten: POLIS AVSPÄRRAT tafsainte.
Foto: TT
Debattinlägg

”Armbandet mot tafsande – ett stort hån”

Övergreppen ·

”Jag vill att vakter och polis ska vara mer synliga och finnas utspridda i publikhaven i större utsträckning och inte bara på andra sidan av ett kravallstängsel”, skriver Siri Bernhardsson.

Om debattören

Siri Bernhardsson
Initiativtagare till Tafsvakten

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Festivalsommaren har börjat och Bråvallafestivalen är i full gång. Med detta följer också sexuella övergrepp och som nu senast våldtäkt.

De senaste veckorna har diskussionen gått om hur vi ska kunna motverka tafsandet.

Vi har sett en ökning av anmälningar av sexuella ofredanden och festivalarrangörer har pratat om att öka såväl belysningen på området som personal på plats.

Polisen har nu tagit ställning mot sexuella övergrepp och ska börja dela ut armband med texten ”tafsa inte”. Jag anser att det är ett stort hån mot alla oss kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp!

Om jag bara hade varit smart nog att ha ett armband där det stod att jag inte ville bli tafsad på så kanske detta hemska aldrig hade hänt mig?

Att tro att ett armband ska kunna skydda oss mot perversa män och deras avsaknad av respekt för kvinnor är skrattretande. ”Många inser nog inte att detta är ett brott”, säger rikspolischef Dan Eliasson till Aftonbladet.

Ska det behöva förklaras att det faktiskt är en kriminell handling för att få män att inse att det inte är okej att ta sig friheter med en kvinnas kropp mot hennes vilja?

Min hemstad Kalmar är fortfarande skakad efter ofredandena på Larmtorget på nyårsafton. Dessa övergrepp i grupp är ett nytt fenomen och polisen och rättsväsendet har inte hängt med i utvecklingen.

Jag kräver nolltolerans och punktmarkering av grupper av män när det finns minsta lilla misstanke om att de kommer att begå brott. Dessa män kommer garanterat inte att bry sig om vad du har runt handleden.

Tidigare i år har vi lärt oss att övergrepp inte endast sker på mörka folktomma platser utan även framför näsan på oss. Till exempel i ett publikhav till tonerna av Veronica Maggio.

Jag vill att vakter och polis ska vara mer synliga och att de finns utspridda i publikhaven i större utsträckning. Inte bara på andra sidan av ett kravallstängsel.

Dan Eliassons råd till killar som tar på tjejer mot deras vilja är ”Vem vill bli ihågkommen som killen som tafsar?” Jag anar en ryggdunkning och ett gubbigt skrockande efter den kommentaren.

Min fråga till Dan Eliasson är hur vill du bli ihågkommen? Som den rikspolischef som tog i med hårdhandskarna för kvinnors säkerhet? Eller, som den som delade ut en accessoar för att informera män om att de begår ett brott?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.