Foto: Fredrik Sandberg/TT
Debattinlägg

”Sjukt resonemang om att förbjuda tiggeri”

Publicerad

TIGGERI · ”Tiggares situation på svenska gator är inte bra jämfört med hur de flesta svenskar har det. Men den är säkrare, renare och mindre våldsam än deras alternativ”, skriver Caspian Rehbinder.

Om debattören

Caspian Rehbinder
Projektledare för Migro

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

”Rumänien, hemlandet för de flesta som tigger i Sverige, är inne på samma linje. Landet har förbjudit tiggeri och vill att Sverige ska göra detsamma så att landets medborgare inte uppmuntras att fortsätta tigga någon annanstans.”

Så skriver PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, i sin ledare om att förbjuda tiggeri.

Kanske hade det varit på sin plats att innan man tar upp Rumänien som auktoritet nämna att Rumänien är ett av de länder där rasism mot romer är som starkast, där romer utsätts för mest polisvåld, där de bygger murar (ja, på riktigt!) för att segregera de romska och de ickeromska delarna av städer, där det är vanligt med upplopp och lynchningar riktade mot romer.

Rumänien är ett land som inte använder de EU-medel som avsätts för integration av romer, som vägrar att ens diskutera frågan, och vars premiärminister säger att det är romerna som bär skulden för landets dåliga rykte.

Men visst, PM Nilsson, använd Rumänien som en lyckad förebild för svensk politik. Gör det. Ta de mest utsatta, marginaliserade och lidande grupperna i samhället och avskaffa dem. Förbjuda. Utvisa. Av ren omtanke, förstås.

Det passar ju bra med kärlek, värme och empati såhär inför jul.

Skriv vidare om hur farligt det är med tiggeri – inte bara för tiggarna, utan för alla oss andra. Varför är det farligt? Blir jag sjuk om jag ger någon pengar? Utsätts tiggaren för mindre skada om hen förbjuds?

Nej – PM Nilsson menar att det är farligt för att vi inte kan ge till alla, och därför ”minskar vår förmåga att se andra i nöd och att reagera på social misär”. Vi ska alltså ersätta social misär med moralisk misär.

För att vår förmåga att se andra i nöd inte ska minska ska vi alltså utvisa människor i nöd. För slippa förklara för barn vad fattigdom är ska vi förbjuda människor att tigga i Sverige. Det är ett sjukt resonemang.

Naturligtvis är det inte någon önskvärd situation att tigga. Men situationen i tiggarnas hemländer kan inte ha undgått många.

Tiggares situation på svenska gator är inte bra jämfört med hur de flesta svenskar har det.

Men den är säkrare, renare och mindre våldsam än deras alternativ. Att tigga är ett litet steg ut ur fattigdomen.

Om tiggarna har det bättre här än där så hjälper det dem att de får vara här. Och det skadar dem om vi utvisar eller förbjuder det.

Att vilja utvisa dem i samma andetag som man säger att de har det bättre ”på gatan i Sverige än på en soptipp i Rumänien” är definitivt inget bra mått på social anständighet.

God jul nu! Oavsett varifrån ni kommer, oavsett hur ni försörjer er.

Själv har jag en ny present på min önskelista: En uppsagd prenumeration på Dagens Industri.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Tiggeri

Mer i ämnet