SEX OCH SAMLEVNAD Idag 28 september knackar det på dörren in till rektorer över hela landet. Elever från elevrådet kommer med en checklista och åtta frågor. Får vi den undervisning i sex och samlevnad vi har rätt till? Är den likvärdig? Kunskap gör att unga kan skydda sig mot oönskade graviditeter och könssjukdomar – som gonorré. Det skriver RFSU, RFSL, Umo.se, Sveriges elevråd (SVEA) och kvinnorjourerna ROKS och SKR i gemensamt upprop.
Vi uppmärksammar Sex- och samlevnadsdagen idag eftersom eleverna i den svenska skolan får sex- och samlevnadsundervisning i varierande grad och av varierande kvalitet beroende på var de bor och vilken skola de går i.
Färska siffror från Smittskyddsinstitutet visar en kraftig ökning av antalet anmälda fall av gonorré. En anledning kan, enligt RFSU:s Håkan Nevall, vara att unga människor har ändrat inställning till skyddat sex. Två av tre har smittats i Sverige.
Kropp, sexualitet och relationer. Det finns mycket att fundera över för en ung människa. Myter lever kvar, där finns oro – och nyfikenhet. Här är några autentiska frågor från undrande unga: Kan jag bli anmäld om jag har sex när jag inte har fyllt 15 år? Kan man få livmoderhalscancer fast man aldrig har haft sex? Hur hanterar man en svartsjuk partner? Min snopp ställer sig rakt upp när jag får stånd. Kommer jag att ha problem med sex?
Vi kan vara stolta över vår långa tradition av sex- och samlevnadsundervisning i Sverige. Många elever är också nöjda. Men flera undersökningar bekräftar att unga vill ha mer kunskap. UngKAB09 – en nationell studie om kunskap, attityder och sexuella handlingar bland unga – presenterades tidigare i år. Den visar att unga anser att de har fått för lite undervisning i sex och samlevnad. Vår egen färska enkätundersökning bekräftar detta. Drygt 1000 unga har svarat på hur undervisningen i sex och samlevnad varit. Sex av tio (62 %) svarade ”sådär” eller ”dålig”. Två av tio (21 %) tyckte att den varit bra. Det duger inte.
Undervisningen brister också i likvärdighet. Ett fundament för det svenska skolväsendet är just likvärdighet, att alla barn och ungdomar i Sverige ska få ungefär samma kunskap och ha samma förutsättningar för lärande oavsett var i landet man bor eller vilken skola man går i. Kommunpolitikerna måste ta sitt ansvar genom att säkerställa en likvärdig undervisning i hela kommunen. Rektor har ansvar för att alla elever på samma skola får samma kunskaper.
Sex och samlevnad är ett kunskapsämne, som ska ge kunskaper om kroppen, om rättigheter och diskriminering, om gränser, respekt och ömsesidighet. Jämställdhet, identitet och sexualitet är centrala områden i de nya kurs- och ämnesplaner som trädde i kraft i år. Och eleverna vill att skolan ska ta hand om sexualupplysningen. De litar på lärarna och skolan, det är en plats för seriösa samtal. Särskilt killarna brukar säga att skolans sexualundervisning har varit viktig för deras kunskaper. Men alla säger också att de vill ha mer kunskap, mer diskussioner och reflektion om sexualitet och relationer. Det är rektors ansvar att se till att eleverna får den kunskapen. Det är också skolans ansvar att eleverna får vara med och utforma undervisningen. Forskning om undervisning har visat att detta är framgångsrikt.
Idag, den 28 september, knackar därför ett 30-tal elevråd på hos sina rektorer. De vill hjälpa sin rektor. För att kunna göra det har de med sig en checklista och åtta frågor om sex- och samlevnadsundervisningen.
Alla elever har rätt till kunskap om sin egen kropp, rätt till sina egna känslor och till sin egen identitet, oavsett sexualitet och könsidentitet. Kunskap gör att en ung människa kan skydda sig mot oönskade graviditeter och könssjukdomar. Man lär sig att sätta gränser, och därmed också respektera andras. Kunskap hjälper människor att göra egna val och bestämma över sina liv.
Skolans uppdrag är tydligt. De nya kurs- och ämnesplanerna förstärker sex- och samlevnadsundervisningen, särskilt på gymnasiet. Skolverket erbjuder fortbildningskurser för lärare och personal på elevhälsan. Det är utmärkt.
Vi vill hjälpa skolan att ta sitt ansvar och ge alla elever den undervisning de har rätt till. Den som ansvarar för undervisningen i sex och samlevnad, och vill ha mer kunskap, hittar massor av tips och undervisningsresurser på sajten sexochsamlevnad.nu.
Nu är det upp till rektorerna och kommunerna att se till att undervisningen blir mer likvärdig och av jämnare kvalitet. Det är dags att unga människor får den kunskap om sex och samlevnad de har rätt till.