Pojke sitter vid en skolbänk och skriver
Foto: SVT
Debattinlägg

”Låt inte SD bli vågmästare i skolpolitiken”

Skolan ·

”Partierna måste ta ansvar så att inte skolpolitiken förlamas. I skolfrågorna är det helt avgörande att skapa samsyn och långsiktighet”, skiver Eva-Lis Sirén.

Om debattören

Eva-Lis Sirén
Förbundsordförande, Lärarförbundet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Skolan toppade partiernas prioriteringar och var väljarnas viktigaste fråga. Enligt Sveriges Televisions vallokalundersökning sa hela 60 procent att skolan var den viktigaste frågan för valet av parti. Sverigedemokraternas väljare skiljde ut sig. För deras väljare kom skolfrågan först på plats nummer sju.

Svenska folkets prioritering av skolfrågan måste nu komma till uttryck i den praktiska politiken. Partierna måste ta ansvar och samla sig i de frågor som är verkligt betydelsefulla för skolan.

Vi står inför en allvarlig lärarbrist. Sex av tio lärare har övervägt att lämna yrket och alltför få unga vill bli lärare. Det har till och med gått så långt att färre har sökt lärarutbildning än de som vill bli deltagare i TV-serien Paradise Hotel.

Att detta har blivit en snackis i sociala medier är lätt att förstå. Redan om sex år saknas 43 000 lärare. Utan lärare blir elevernas utbildning sämre och Sverige får svårare att konkurrera med högkvalificerad arbetskraft i framtiden. Så kan det inte få fortsätta.

Av de partier som vill vända skolans utveckling kommer det att krävas krafttag. Allra viktigast är att partierna gör verklighet av sina förslag för att mota den nationella lärarkrisen. Den parlamentariska situation är bekymmersam såväl nationellt som i många kommuner.

I över hälften av kommunerna kan Sverigedemokraterna få en vågmästarroll. Låt dem inte få det. Partierna måste ta ansvar så att inte skolpolitiken förlamas. I skolfrågorna är det helt avgörande att skapa samsyn och långsiktighet.

Det moderna Sverige har byggts utifrån en samförståndskultur där politiska företrädare i stora och avgörande frågor har kommit överens. Det har gällt frågor om till exempel försvaret och pensionssystemet.

Skolfrågorna har en strategiskt betydelsefull roll för vårt lands framtid. Så här uttrycker sig statsvetaren och skolforskaren Maria Jarl i en aktuell intervju ”Sedan 1990-talets början har skolan blivit mer och mer av en blockskiljande fråga. I grunden är detta destruktivt för hela skolsystemet.”

Lärarförbundet delar denna uppfattning. Vi kan inte ha grundläggande förändringar i skolpolitiken efter varje mandatperiod. Här vilar ett stort ansvar på partierna.

Lärarförbundet har sedan flera år efterlyst en borgfred i skolpolitiken. Mot bakgrund av valresultatet är en sådan borgfred ännu viktigare. Det gäller inte bara på det nationella planet utan är lika viktigt kommunalt.

Man måste bortse från gamla ideologiska trätor och åstadkomma förhandlingslösningar som långsiktigt gynnar skolans utveckling. De båda statsbärande partierna – socialdemokraterna och moderaterna – har till exempel båda haft förslag om mindre klasser i de lägre åldrarna och fler speciallärare.

Utmärkta förslag som också förutsätter satsningar på lärares löner och villkor för att bli verklighet. Dessa partier har också en betydelsefull roll i många kommuner. Spela inte bort möjligheten att komma överens där det är möjligt.

I det nya politiska landskapet blir det ännu viktigare att riva murar och istället bygga broar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.