Presskonferens 3 december efter nederlaget i riksdagsomröstningen där statsminister Stefan Löfven (S) meddelade att han har för avsikt att utlysa ett extraval 22 mars 2015. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Debattinlägg

”Sluta agera megafon åt destruktiv ton i politiken”

Politik ·

”Nu behöver väljarna en kunskapsvänlig nyhetsrapportering på nationell nivå som stöttar oss i att sätta samtalstonen och dagordningen för politikerna. Redaktörer, journalister och debattörer – antar ni utmaningen?”, undrar en grupp unga väljare utspridda över de två politiska blocken.

Om debattörerna

Ida Hellmark
Utvärderare och miljöekonom
Erik Brattström
Doktorand
Adela Poprzenovic
Nationalekonom
David Ashman
Entreprenör

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Dags- och kvällspressen måste sluta agera megafon åt den destruktiva tonen i svensk politik! Väljarna behöver er på sin sida.

Av SvD:s åtta populäraste opinionsartiklar förra veckan behandlar få sakpolitik. Däremot maktpolitik.

Detta är inte unikt för SvD. Även Expressen, Aftonbladet och DN har den senaste veckan fokuserat på politiska intriger snarare än på politik i sak – vad Gustav Fridolin anser om Jan Björklunds öronhygien, vem Annie Lööf tycker är skyldig henne en ursäkt, vad LO tycker om regeringsbildningen, och så vidare.

Samtidigt publicerades få nyhetsinslag om budgetförslagen, jobben, skolan, integrationen och vården. Ändå är det just dessa politikområden väljarna ska ta ställning till i extravalet 22 mars 2015.

Vi ser därför med oro på att dags- och kvällspress åt både höger och vänster agerar megafon åt den destruktiva debatton som präglar svensk politik i dag.

Redaktörer, journalister och debattörer – stå upp för fakta- och kunskapsbildning och lämna opinionsbildning till partipolitiken! Hjälp oss väljare att sätta tonen för våra politiker och agendan för den svenska politiken. Vi behöver fokus på sakpolitik, inte på maktpolitik. Vi behöver er.

Nu är det därför på sin plats att Sveriges största tidningar fram till extravalet 22 mars minskar sitt fokus på dokusåpainspirerade nyhetsbeskrivningar av partipolitiken.

Ge oss istället möjligheten att fylla våra huvuden med användbara insikter om och för Sverige! För ute i landet fortsätter nämligen den utveckling som lagt grunden till den politiska meningsstriden.

Redaktörer, journalister och debattörer – nu har ni dryga tre månader på er att ta ansvar för kunskapen! Antar ni utmaningen?

Massmediernas rapportering om samhällsfrågor är nämligen en förutsättning för medborgerligt inflytande. Om detta skriver bland annat Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation.

Utan kunskaper i sakpolitik och välfärdsutmaningar är det svårt att orientera sig i samhället, ta ställning i de allmänna valen och att värna om sina intressen. Kunskap är verktyget vi använder för att bygga den svenska demokratin. Ge oss verktygen!

Förmedla faktabaserade analyser av det svenska välfärdstillståndet och de nationella samhällsutmaningarna men guida oss samtidigt genom vetenskapens akademiska språk, statistiska snår och komplicerade orsakssamband.

Låt oss njuta av nutida samhällsskildringar och publiceringar av vetenskapliga slutsatser men försäkra er om att nyhetsspråket kommer majoriteten tillgodo.

Ge partierna debattscenen men se till att sakpolitiken står i centrum.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.