Foto: Fredrik Sandberg/TT
Debattinlägg

”Sluta förhärliga jakt, SVT”

Publicerad

JAKT · ”Rovdjuren skjuts för nöjes skull som en morbid hobby, och älg och rådjur ses som gratis frysfyllning”

Om debattörerna

Jeanette Thelander
Kandidat till Europaparlamentet för Djurens parti
Erik Persson
Kandidat till Europaparlamentet, Djurens parti,
Joakim Minerbi
Kandidat till Europaparlamentet, Djurens parti
Charlotte Swanstein
Kandidat till Europaparlamentet, Djurens parti

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Nu ska det svenska folket se Lotta Lundgren lära sig att jaga i tv-rutan ihop med Leif GW Persson. Samtidigt, mitt i pågående valrörelse jobbar regeringen i smyg för att skapa en helt ny myndighet. De C-märkta ministrarna planerar att omorganisera myndighetsstrukturen kring viltförvaltningen som sin sista spik i kistan för stora rovdjur i Sverige.

En jaktmyndighet ska ta över delar av Naturvårdsverkets, länsstyrelsernas och andra myndigheters ansvarsområden. Remissvaren har redan samlats in och bearbetas för fullt i medieskugga.

Samtidigt ”försvann” den rikskända vargen Susi – precis efter att hon hade hittat en partner och förmodligen skulle skapa revir. Förmodligen ligger hon dödad enligt tjuvjägarnas princip ”SGT” – skjut, gräv, tig. Myndigheterna rullar tummarna.

Man kan anta att den nya Jaktmyndigheten blir en legitimering av den industriella jakt- och köttpolitik som blir Eskil Erlandssons politiska testamente till kommande generationer: att se djuren som industriell råvara. De ska producera så mycket kött så fort som möjligt; och där man inte kan ha gris-, kyckling- och kofabriker ska skogen tömmas på djur. Rovdjuren ska skjutas för nöjes skull som en morbid hobby, och älg och rådjur ska ses som gratis frysfyllning.

Det som är obegripligt är att även etablerade journalister inom public service nu sållar sig till jaktens okritiska förhärligare på bästa sändningstid. Jägarförbunden hurrar och deras pr-konsulter skrattar hela vägen till banken. Hur tänkte ni där, Lotta och GW?

C-ministrarnas lojalitet har sträckt sig precis till Jägarförbundens och LRF:s särintressen. Det är oacceptabelt, och den högsta ansvarige är förstås statsminister Reinfeldt som är deras chef.

Men lika goda kålsupare är oppositionen, som lyckats vara totalt ointresserad av både hur paragraf 28 i jaktlagen missbrukas för beställningsjakter och hur beredningen av Jaktmyndigheten har tagit fart. Minister Erlandsson ger i dag två ideella jägarföreningar tillsammans ungefär 60 miljoner per år för att bland annat stoppa den illegala jakten.

Det har inte lyckats eftersom inga försök görs, snarare tvärtom. Föreningen JRF:s huvudsakliga profilering är nollvision för varg. Den andra organisationen SJF har som en av sina uppdrag att stoppa illegal jakt men båda föreningarna vägrar att stoppa tjuvjakten.

Däremot ser vi ser vi stora ansträngningar hos dem för att öka jägarkårens medlemsantal – man söker aktivt nya medlemmar hos ungdomar, kvinnor... Vilka andra särintressen eller vilka djur- och naturorganisationer får dessa summor av skattemedel för att öka sitt medlemsantal? Inga.

Sverige var en gång i tiden först i Europa med ett skyddat område, en nationalpark. Men i dag är vi sämst eller bland de sämsta länderna i Europa gällande skyddande av biotoper. I Europa pågår en helt annan trend – att man börjar respektera djuren och i själva verket vill skapa fler vilda områden igen i närheten av städerna genom den så kallade Rewilding Europe-rörelsen som är en organisation som vill återskapa Europas vilda fauna – ett naturarv vi är skyldiga att bevara.

Om Berlins befolkning kan leva med ett nytt vargrevir 30 km från den tyska huvudstaden och vara glad för det borde vi i ett av de största länderna med en av de minsta vargpopulationerna kunna också kunna leva med dem.

Djurens parti vill lägga de statliga 60 viltvårdsmiljonerna på bland effektiva poliser och tjänstemän som lagför de jägare som begår grova jaktbrott, något som åklagare länge begärt.

Djurens parti stödjer ingen fäbodsromantik, där tuffa grabbar jagar i smyg med den senaste teknologins hjälp, och vi stödjer definitivt inte en jaktmyndighet. Om du tillsammans med oss vill stoppa jakten på våra värdiga rovdjur och åter skapa fred i skogen för vanliga människor utan vapen, rösta på Djurens parti i EU-valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.