En ung kvinna på en tobaksodling i Libanon 2009.
En ung kvinna på en tobaksodling i Libanon 2009. Foto: AP Photo/Mohammed Zaatari
Debattinlägg

”Sluta låtsas att tobaksindustrin är som vilken industri som helst”

”Ni värnar mer om handeln och vinsten än om hälsan, det visar alla era argument. Ingen ifrågasätter det faktum att snus är mindre skadligt än cigaretter, men min text handlar i synnerhet om tobaken som finns i snuset”, skriver al-Abani

Om debattören

Farida al-Abani (Fi)
partiledare, folkhälsovetare och tobaksavvänjare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

”Den största myten är väl att Farida-al-Abani skulle vara svensk.” 

”Hon ska så klart utvisas. Om inte för sina virriga idéer kring vårt fina svenska snus så därför att hon själv givetvis inte är svensk alls.” 

”Sluta drick kaffe, ät ingen mer choklad och köp för allt i världen inga bananer.” 

Så låter några av orden mot mig i kommentarsfälten efter min artikel där jag kritiserar partier som stödjer tobaksindustrin.

Istället för att människor reagerar mot det horribla i att tobaksindustrin orsakar en hel del lidande för människor och natur så reagerar en del med kvinnohat, rasism och en tydlig okunskap kring folkhälsa.

Tyvärr är detta något jag och andra feminister är vana vid, oavsett tema som vi väljer att skriva om.  

Låt mig först kommentera och rätta påståendet huruvida tobak odlas i Sverige eller ej. Ja, det stämmer att det finns en extremt småskalig produktion av en tobaksodlare i Skåne som säljer sin tobak till världens näst största tobaksbolag.

Denna verksamhet är dock så liten och jämfört med de stora snusföretagen i Sverige och deras import av tobak står denna odlares produktion för en försumbar del av all tobak som sedan blir till snus.

Arbetssituationen för denna odlare jämfört med majoritet av tobaksbönderna går knappt att beskriva, det är som natt och dag. Malawi som är det land som är mest beroende av tobaksodling är också ett av världens fattigaste länder.

Bönder lever på under miniminivåer och vinsten de jobbar fram går främst till aktieägare som bor långt bort ifrån Malawi.

Över 99,9% av all tobak som används för att producera snus är alltså inte från Sverige och är dessutom beroende av människor och natur som har lite att säga till om. Är det verkligen en vara som är värd att försvara eller vara stolt över? 

Jag ifrågasätter dessa partiers retoriska knep att göra snuset till en patriotisk fråga som måste försvaras till varje pris. Samma partier gör samtidigt lite för att påverka arbetsförhållanden och har i mätningar de lägsta målen för klimat och mänskliga rättigheter. Era argument saknar därmed trovärdighet.   

Ni värnar mer om handeln och vinsten än om hälsan, det visar alla era argument.

Ingen ifrågasätter det faktum att snus är mindre skadligt än cigaretter, men min text handlar i synnerhet om tobaken som finns i snuset. Men om vi ska tala om folkhälsa så är det näst intill ingen folkhälsoexpert som förespråkar export av snus för att minska rökningen. 

  • Vi vet att kvinnor i Sverige har minskat sin rökning i stor utsträckning, utan att gå över till snus. 
  • Vi vet att det finns grupper som blandbrukar och att det är vanligare bland unga att blandbruka.
  • Vi vet att cirka fyra av tio snusare aldrig har rökt.
  • Vi vet att det finns andra länder jobbat framgångsrikt med att minska rökningen och detta har de gjorts utan snus. 
  • Vi vet att de allra flesta, även i Sverige slutar utan någon hjälp alls. 

Det är av samma skäl som andra länder inte vill ha in snus i deras land för de ser riskerna med att förlänga denna tobaksepidemi som vi kämpat mot i flera flera decennier. Snuset är som sagt inte hotat från Sverige men vi får bara inte exportera det andra EU-länder för de vill inte ha det. 

Vi måste sluta låtsas som tobaksindustrin är som vilken industri som helst. Att jämföra den med produktionen av kakao och kaffe är ett tecken på hur lite M och SD med fler känner till eller bryr sig om tobakens påverkan på människor som producerar och de som sedan konsumerar produkten.

Hade ni stått på tobaksbrukares sida så hade ni vetat att en majoritet av både rökare och snusare faktiskt vill sluta. Vi står på snusarnas och tobaksodlarnas sida, medan ni står på aktieägares sida som vill utnyttja dessa grupper. Det behöver fler känna till och syna. 

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.