Minst 20 procent av Sveriges skog måste skyddas helt, men även den brukade skogen ska fungera som både ekosystem och resurs, skriver fyra företrädare för Fältbiologerna. Foto: Anders Wiklund/TT
Debattinlägg

”Sluta slakta skogen – ställ om till hyggesfritt”

”Det är dags för skogsägare och politiker att ta ansvar. Det är dags för ett hållbart skogsbruk”, skriver fyra företrädare för Fältbiologerna i ett debattinlägg.

Om debattörerna

Evelyn Jepsen
Fältbiologerna
Tomas Högberg
Fältbiologerna
Elli Viljanen
Fältbiologerna
Gabriel Malmer
Fältbiologerna

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I decennier har det svenska skogsbruket varit under all kritik.

Skogen utarmas på arter i rasande takt, FSC-certifieringen för hållbara skogsråvaror har urvattnats samtidigt som skogsbrukets produktionsmål alltid väger tyngre än dess egentligen jämställda miljömål.

Vårt land är därmed inte ens i närheten av att uppfylla varken sitt eget miljömål om levande skogar eller olika internationella åtaganden för hållbart skogsbruk inom EU och FN.

Den dominerande skogsbruksmetoden är trakthyggesbruk som lämnar efter sig stora kala områden där marken blir naken och sårbar. Det är den främsta anledningen till att var tionde art i skogen är hotad.

Trakthyggesbruk skapar monokulturella trädplantager, där det växer jämnåriga, jämnhöga träd av en enda art. En katastrof för den biologiska mångfalden.

Dessutom rivs marken upp vid kalavverkningen vilket frigör stora mängder växthusgaser, då två tredjedelar av skogens inbundna kol lagras i marken.

Kalhyggen blir således en stor klimatbov, i en tid då vi snarare akut måste prioritera skogens funktion som kolförvar.

En annorlunda brukad skog kan vända den negativa utvecklingen. Hyggesfria metoder kräver inte att stora arealer jämnas med marken, och är en av de största klimatåtgärder som kan göras inom skogsbruket.

Dessutom har hyggesfritt på lång sikt visats ge likvärdig vinst till skogsägaren samtidigt som skogens ekosystem och livsmiljöer bevaras. Vi kan med andra ord värna både biologisk mångfald, kolet i marken och produktiviteten.

Fältbiologerna är både ute i naturen och inne i miljödebatten. Vårt arbete får politiskt genomslag; som när vi var med och ockuperade Ojnareskogen för att skydda den från kalkbrytning.

Skogen gavs så småningom officiellt skydd som Natura 2000-område.

I Ore skogsrike i Dalarna, fortsätter dessvärre statligt ägda Sveaskog att hugga trots alla protester och underlag om rödlistade arter och unikt höga naturvärden.

Samtidigt som våra skogar skövlas driver skogsindustrin kampanjen “Svenska Skogen”, i syfte att informera om och marknadsföra det svenska skogsbruket som hållbart och klimatsmart, trots att resultaten visar på raka motsatsen. Den svenska skogen mår inte bra alls.

Det är dags för skogsägare och politiker att ta ansvar. Det är dags för ett hållbart skogsbruk!

Därför driver vi i Fältbiologerna kampanjen ”Sluta slakta skogen!”, vilket är precis vad Sveriges skogsägare behöver göra. För kommande generationer, för naturen och för att Sverige ska hålla sina miljölöften.

Minst 20 procent av Sveriges skog måste förstås skyddas helt, men även den brukade skogen ska fungera som både ekosystem och resurs.

För detta krävs ett skogsbruk som kan balansera olika intressen. Lösningen stavas hyggesfritt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.