Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
Debattinlägg

”Stjälp inte bekämpningen av fattigdom, utvidga och uppmuntra den istället”

”Vi måste fokusera på de goda exemplen där mänskliga rättigheter respekteras, inte bara på frågan om tiggeriförbud”, skriver Joakim Månsson Bengtsson (Fi) och Soraya Post (Fi).

Om debattörerna

Soraya Post
EU-parlamentariker (Fi)
Joakim Månsson Bengtsson
Riksdagskandidat för Feministiskt initiativ

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

SVT Opinion skriver Tankesmedjan Tidens nya chef, Daniel Färm, om påstådda vänsterargument som exempel för att förbjuda människor med romsk bakgrund (majoriteten från Rumänien och Bulgarien) att be förbipasserande om hjälp.

Vi tror att få känner igen sig i en sådan vänster.

Medmänsklighet, förslag för att minska människors lidande, och framförallt en djup respekt för mänskliga rättigheter, är nog det som de flesta skulle vilja identifiera vänstern med, snarare än att skapa förbud för fattiga och diskriminerade att be om hjälp.

Att skapa förbud här, precis som i de länder där de är födda i, är inte till någon hjälp alls.

Givetvis ska medmänniskors överlevnad och försörjning inte vara beroende av generositet från privatpersoner – just därför ställer Feministiskt Initiativ krav på staten att stötta kommunerna med insatser som minskar dessa människors lidande.

Insatser som leder till att man respekterar deras mänskliga rättigheter, insatser som bekämpar fattigdom och som samhällsinkluderar.

Lunds modell, med härbärge och samhällsguidning, samt  flera andra kommuners modeller, bidrar till att människor får en chans att komma i egenförsörjning, så att de kan lämna livet i fattigdom och utsatthet, tack vare att deras mänskliga rättigheter respekteras.

Varför måste valet presenteras som att antingen ska Sverige, Rumänien eller Bulgarien, respektera mänskliga rättigheter, när man kan agera från båda hållen?

Om det viktiga är egenförsörjning, minskad fattigdom, eliminering av antiziganismen och respekten för mänskliga rättigheter, så menar vi att dessa åtgärder som vi hänvisar till borde vara eftersträvansvärda också av Tidens chef.

Detta gäller ju även socialdemokratiska ministrar, samt Moderater och andra som just nu skadar edan utsatta EU-medborgare genom sina repressiva och aggressiva förslag.

Härbärget som Föreningen ”Hjälp tiggare i Lund” driver, adderat med samhällsguidning, resulterar i samhällsinkludering och minskad fattigdom.

Det visar exemplet från Lund.

Ett arbetarparti bör uppmuntra och uppmärksamma detta. Vi ställer oss frågande till varför ledande S-märkta personer inte gör så?

I vårt Sverige står arbetarrörelsen upp för rätten till arbete, för respekten för mänskliga rättigheten och uppmuntrar initiativ som tas från den ideella sektorn, likväl som från statligt håll, för att reducera fattigdom, diskriminering och bidra till att ge medmänniskor en chans till egen försörjning.

Detta ska inte på något vis tolkas som att länder som Rumänien eller Bulgarien inte har ett eget ansvar, för det har dom.

Precis lika mycket som alla andra länder.

Mänskliga rättigheter ska respekteras överallt. De är universella och har inte att göra med var man är född någonstans.

Detta arbetar vi aktivt med i EU-parlamentet – inte minst utifrån den rapport som antogs i oktober 2017, som rör de grundläggande rättigheterna samt integreringen av romer i EU: i kampen mot antiziganism.

Vi måste fokusera på de goda exemplen där mänskliga rättigheter respekteras, inte bara på frågan om tiggeriförbud.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.