Att tystnaden kring unga hbtq-personer som säljer sex bryts är bra. Det krävs både ytterligare stöd och samhällsförändringar för att förbättra situationen, menar artikelförfattaren. (Genrebild) Foto: Maja Suslin/TT
Debattinlägg

”Sluta upprepa myten att HBTQ-rörelsen glorifierar sexköp”

”Sluta upprepa myten att hbtq-rörelsen glorifierar sexköp eller att det skulle vara okej där att vuxna män utnyttjar ungdomar. Att upprepa sådana myter är homofobiskt och gör det svårare för ungdomar som får höra sådana myter att söka hjälp”, skriver Frank Berglund, ordförande för RFSL Ungdom i en replik till Simon Häggström.

Om debattören

Frank Berglund
Ordförande RFSL Ungdom

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det behövs fler samtal om vilket stöd och vilka samhällsförändringar som unga hbtq-personer som har sex mot ersättning behöver.

Heteronormativa antaganden om vem som säljer sex lägger sig som en våt filt över våra försök att lyfta behoven av stärkt stöd och ökad kunskap.

Att tystnaden bryts är positivt. Vi på RFSL Ungdom, som jobbat med denna fråga dagligen i fem år, känner igen oss i den tystnadskultur som beskrivs i Simon Häggströms text.

RFSL Ungdoms verksamhet Pegasus Råd och Stöd riktar sig till hbtq-ungdomar som har erfarenhet av sex mot ersättning.

Genom åren har vi genomfört enkäter och haft dialog med referensgrupper för att vara uppdaterade kring de behov som finns.

Här kommer några förslag på hur vi kan hjälpas åt att förbättra verkligheten för unga hbtq-personer som har sex mot ersättning.

  • Sluta upprepa myten att hbtq-rörelsen glorifierar sexköp eller att det skulle vara okej där att vuxna män utnyttjar ungdomar. Att upprepa sådana myter är homofobiskt och gör det svårare för ungdomar som får höra sådana myter att söka hjälp.
  • Säkra finansieringen till de som ger stöd till killar som har sex mot ersättning, t.ex. RFSL Ungdom, RFSL, 1000 Möjligheter och Mika-mottagningarna.
  • Okunskap om unga hbtq-personers våldsutsatthet är ett stort problem. Unga hbtq-personer drabbas av våld i hemmet dubbelt så ofta som andra unga.  Att sälja sex kan för vissa vara utvägen när hemmet är otryggt. Unga som har utsatts för våld av både sexköpare och av familjen behöver en polis och socialtjänst som förstår den svåra situationen och erbjuder tryggt boende.
  • Unga som sålt sex i Sverige ska inte riskera att utvisas om deras sexköpare blir anmälda. Idag vågar väldigt få personer som har sex mot ersättning och som skulle riskera utvisning om detta kom fram anmäla brott till polisen.
  • Sluta göra personer som har sex mot ersättning till stereotyper – som ensidigt offer eller “den lyckliga horan”. Få ungdomar känner igen sig i den bilden, och båda dessa myter gör det svårare att söka stöd.

Sluta plocka poäng på ungas bekostnad genom sensationella vinklar och grovt språk när deras verklighet beskrivs.

Inom Pegasus Råd och Stöd möter vi unga på deras villkor, lyssnar på vad de behöver och stöttar med de resurser vi har.

Vi har mött homo- och bisexuella killar som varit utsatta för svåra övergrepp och tvångssituationer, och vi har mött killar som väljer sex mot ersättning eftersom de tycker det är bättre än andra alternativ.

Vissa vi möter använder sex mot ersättning som självskadebeteende, andra inte. Självklart behöver de unga vi möter olika typer av stöd.

Gemensamt är att de alla skulle ha större handlingsutrymme och bättre hälsa om heteronormativt förtryck upphörde – i hemmet, i vården, i skolan och i media.

Vi som arbetar med dessa frågor välkomnar ett samtal om och med unga killar, och andra som har sex mot ersättning, för att kunna skapa så bra stöd, så stor rättstrygghet och så mycket respekt som möjligt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.