I USA är begreppet ”spökgallerior” ett välkänt fenomen. Konkurrensen mellan stora kedjor har medfört att allt fler företag och mindre butiker har gett upp och dragit sig ur. Kvar återstår tomma köpcentrum i utkanterna av städerna. Nu har företag i USA valt att satsa på stadskärnorna igen.
Jag tar en promenad i utkanten av en medelstor stad här i Sverige. Området är identiskt med övriga handelsområden i övriga Europa idag. Det nyrenoverade shoppingcentret intill den vidsträckta parkeringsplatsen är full av människor som är här för att spendera. H&M, McDonald's, identiska kafékedjor och butiksskyltar lyser i mörkret.
En uteliggare sitter i ett hörn på marken utanför ingången och fryser med händerna runt en tom kaffemugg.
Det finns många exempel här hemma där köpcentrum och småbutiker fått stänga ner på grund av konkurrensen från de stora kedjorna som tar över.
Enligt en rapport från TH Real Estate, har Sverige Europas högsta antal kvadratmeter köpcentrum per capita.
Innerstäderna har inte kapacitet att erbjuda samma utbud och billiga priser – vilket gör att stadskärnan successivt dör ut.
Ett av de köpcentrum som gått spökgalleriornas öde till mötes i Sverige, är köpcentret Entré i Malmö, som uppskattats kosta omkring en miljard kronor att bygga.
Det såldes redan under invigningsåret och fick omgående problem med konkurrerande företag. Detta ledde till en successiv nedstängning av butiker.
Man planerade ett namnbyte för att locka tills sig fler företagare, och det fanns ett förslag på att bygga ett ”jättedagis”, som lösning på bristen på förskolor.
Förra året såldes varuhuset till fastighetsbolaget Trianon som försökt rusta upp lokalerna men inte lyckats. Idag står köpcentret nästan helt tomt.
Ett ytterligare exempel är det numera nerlagda Slagsta Strand köpcentrum i Botkyrka utanför Stockholm. När de startade år 2000, öppnade Willys en mataffär, som följdes av ONOFF och ett McDonald’s.
Men efter att Kungens Kurva började bygga ut, med bland annat köpcentrumet Heron City, blev affärerna i Slagsta Strand tvungna att stänga ner, en efter en. Idag finns där inga butiker.
Här i Jönköping frågade nyhetssajten Jkpg News nyligen sina läsare vad de tyckte om köpcentrets nya namnbyte från A6 till ”Asecs” i samband med upprustningen av varuhuset.
Av de 692 personer som svarade, föredrog 689 den gamla stavningen, A6. Endast tre personer föredrog det nya, Asecs. Vad det värt pengarna, Asecs?
Samtidigt som detta sker ökar E-handeln och allt tyder på att den kommer att dominera marknaden inom en snar framtid, med oslagbart billiga priser från leverantörer världen över.
Jag lämnar köpcentret bakom mig och går vidare i regnet på parkeringsplatsen, som sträcker sig ända bort till horisonten.
Striden om överlevnad kommer alltså att stå mellan en dominerande E-handel och storföretagens monopol.
Det finns med andra ord två potentiella utfall framför oss: antingen en uteslutande E-handel – med ett havererande Post Nord som huvudleverantör – eller ett landskap med massiva företagskedjor som konkurrerar ut allt smått som finns kvar – tills den sista stadskärnan är död.
Med pest eller kolera som medborgarnas enda alternativ, vill jag fråga vår regering, riksdagspartier och kommuner: ska Sverige gå samma öde som USA med dess spökgallerior – eller ska ni ta ert ansvar nu och styra upp detta vansinne innan den fria marknaden har ödelagt det lilla som finns kvar?