Fredrick Federley (C) är djupt besviken över att EU-parlamentet idag röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet, som han menar kraftigt begränsar internet. Skulden lägger han inte minst på Socialdemokraterna. Foto: Christine Olsson/TT
Debattinlägg

”Socialdemokraterna var avgörande för att förstöra internet”

”Det slutresultat som EU-parlamentet röstade om har kraftigt begränsat det öppna internet”, skriver Fredrick Federley (C).

Om debattören

Fredrick Federley
Europaparlamentariker (C)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Idag röstade EU-parlamentet om den slutförhandlade lagstiftningen om upphovsrätt på nätet.

Beslutet landade helt fel. Lagen har hamnat helt fel. Socialdemokraterna Jytte Guteland och Marita Ulvskog har gjort sig själva till nyttiga idioter när de propagerat och röstat för de så kallade artikel 11 och 13.

Jag och mitt parti är starka förespråkare av upphovsrätt, som härleds från äganderätten. Det är viktigt att de som skapar innehåll och kultur får rättvist betalt för sin produkt.  Att dessutom uppdatera denna lagstiftning för att funka i den digitala tidsåldern är också det helt avgörande.

Jag hade därför gärna röstat för uppdaterad upphovsrätt. Att skapa en modern, EU-gemensam upphovsrätt som samtidigt understödjer den digitala utvecklingen av samhället borde inte vara omöjligt.

Och av alla 32 artiklar var det bara två som var omöjliga.

Det slutresultat som EU-parlamentet röstade om har kraftigt begränsat det öppna internet.

Först har vi det så kallade artikel 13 som innebär att de internetsajter som erbjuder användare att ladda upp material måste garantera att inget upphovsrättsskyddat material hamnar på plattformen.

Det innebär att sajterna, som Facebook eller bloggar, kommer att tvingas installera filter som scannar allt material.

Med ett tillägg att nystartade sajter ska slippa så höftade nöjesindustrin och mediebolagen att allt var lugnt. Men de missar att problemet med ett uppladdningsfilter består.

Troligtvis kommer bilder, filmer, ljudklipp och satir som inte bryter mot upphovsrätten att fastna i filtren.

För det andra så är det artikel 11 som ger tidningsutgivare rätt att begränsa möjligheten att sprida länkar till nyheter med hjälp av en avgift, eller länkskatt som det har kommit att kallas.

Tyska och danska Wikipedia har stängts ner i 24 timmar i protest.

Runt om i Europa har vi sett demonstrationer mot lagen som i princip enbart gynnar de stora etablerade aktörerna på bekostnad av vanliga internetanvändare, forskare, småföretag och innovatörer.

Därför var det extra beklämmande att delar av den svenska socialdemokratiska delegationen i EU-parlamentet röstade för beslutet.

Jytte Guteland (S), som så sent som i slutet av februari var ute och proklamerade att hon skulle rösta nej, vände kappan en knapp månad senare. När hon röstade för så var hon med och förstörde det internet som vi känner idag.

Hon och de andra som röstade för har skjutit sig i foten och gjort sig till nyttiga idioter för de stora mediebolagen.

Socialdemokraterna har redan tappat mycket i ungdomsväljargruppen och jag kommer påminna dem i varenda skoldebatt hur de röstat.

Jag, och många andra kritiker av förslaget, ville rösta för en fungerande upphovsrätt. Jag har till och med försökt hitta kompromisser kring artikel 11 och 13 som alla bör kunna leva med.

När detta blev omöjligt så tvingades jag rösta emot förnyad upphovsrätt.

Att vara med och förstöra det fria och öppna internet hade jag aldrig skrivit under på.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.