Foto: Henrik Montgomery / TT
Debattinlägg

”Socker och fett överkonsumeras, inte vitaminer och mineraler”

”Det existerar inte något samhälleligt problem med för högt näringsintag. Däremot har vi faktiskt ett växande problem med olika former av näringsbrister. Vissa grupper äter för dåligt och får i sig alldeles för lite näring. De unga männen och äldre över 75 är särskilt i riskzonen”, skriver debattören

Om debattören

Mats Nilsson
VD, Branschorganisationen Svensk Egenvård

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Medicine Doktor Marie Ahlsén skriver på SVT Opinion den 18 augusti att väldigt få personer behöver köpa några kosttillskott.

Hur hon har kommit fram till slutsatsen är oklar då den inte backas upp med några källor. Det enda som framgår är att hon tycker att vi inte behöver C-vitamintabletter för att brist av C-vitamin är ovanligt.

Hon går så långt att endast vid ordination ska man köpa tillskott. Här verkar det råda en missuppfattning.

För det första är kosttillskott – precis som det låter – ett tillskott till kosten. Kosttillskott är inte mediciner och får inte marknadsföras som sådana.

En persons behov hänger således ihop med dess kostvanor. Den som äter näringsrikt och vällagat har ett mindre behov än den som slarvar med maten.

Den som tränar mycket, är gravid, är äldre etcetera tillhör grupper som generellt har större behov än andra. Att hävda att ingen skall är lika missvisande som att säga att alla skall.

Samtliga genomförda kostundersökningar i Sverige de senaste åren visar att endast en mycket liten del av befolkningen följer kostrekommendationerna. Det finns däremot en besvärande överkonsumtion av socker. Det finns det inte av vitaminer och mineraler.

Ahlsén hävdar – helt utan någon form av källhänvisning – att merparten av de kosttillskott som säljs är onödiga.

Hon specificerar inte vilka hon vill ta bort.

Är det Livsmedelsverkets rekommendationer för D-vitamin på vinterhalvåret? Menar hon att rådet om folsyra till gravida är fel? Tycker hon inte att veganer ska komplettera med B12? Kanske vill hon underkänna tusentals studier om fiskleverolja? Eller så vill hon bara att de människor som får sin träningsvärk lindrad av magnesium ska stå ut.

Kosttillskott ska naturligtvis inte överkonsumeras. Det ska inga livsmedel. Men som Marie Ahlsén mycket riktigt konstaterar är inte detta något problem i Sverige.

Det existerar inte något samhälleligt problem med för högt näringsintag. Däremot har vi faktiskt ett växande problem med olika former av näringsbrister. Vissa grupper äter för dåligt och får i sig alldeles för lite näring. De unga männen och äldre över 75 är särskilt i riskzonen.

En bättre utgångspunkt för debatten vore att ställa sig frågan om hur vi minskar det skadliga intaget av fett och socker istället för att rikta in sig på de viktiga vitaminerna och mineralerna.

Socker och fett överkonsumeras, inte vitaminer och mineraler.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.