Rickard Söderberg
Bilden till höger privat, Rickard Söderberg med make utanför Malmö moské. Foto: Henrik Montgomery/TT
Debattinlägg

”Bestäm ett datum, så kommer jag”

HBTQ ·

”Jag blir förvirrad när er inspirationstalare förklarar att homosexualitet är förbjudet, och kommer straffas. Jag kommer tala om kärlek, hur den bemöts i salafism och i sharialagstiftning, och hur vår värld behöver fler människor som hänger sej åt ömsesidig kärlek till varandra ”, skriver Rickard Söderberg.

Om debattören

Rickard Söderberg
Tenor

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det är en helt vanlig morgon. Jag brygger kaffe, raderar ett dödshot och käkar havregrynsgröt med min make. I andra delar av världen skiner morgonsolen också klart.

Trots det lever människorna där i totalt mörker.

För många ungdomar är vingslagen från fjärilarna i nyförälskade magar synonymt med sharialagarnas död, och med den känslan är en vanlig morgon ingen god morgon.

Det är med detta perspektiv jag ser hur salafisten Salman al-Odah har hållit tal i Malmö, till förmån för Syriens unga.

Först fylls jag av en helig vrede över att det finns människor som hatar kärlek så till den milda grad att de bereder plats för en legendarisk homofob.

Men sen dricker jag mitt kaffe och sansar mej, för jag vill inte bemöta de extremreligiösa med samma hat som de bemöter mej. Jag vill hellre visa att det finns ett alternativ till deras trånga världsbild; en där all kärlek bra kärlek.

Det var bara några månader sedan imamen i moskén hemma på min uppväxts gata i Halmstad förklarade hur homosexualitet orsakas av ett virus, och måste botas.

Jag erbjöd mej att fika med honom, men jag antar att han hade för mycket bacillskräck för att ens svara på någon av mina inbjudningar.

När jag då ser hur Salam al-Odah varit inbjuden bara några hundra meter från min bostad häller jag resten av mitt nybryggda kaffe på en termos. För det kan omöjligen vara så att jag blir dissad av dessa religiösa auktoriteter två gånger i sträck. Eller?

Så: Hej, ni som bjudit in Salman al-Odah.

Mitt hjärta brinner när jag ser hur unga i Syrien lider, och det gläder mej att ni haft en gala för att hjälpa dem växa upp i trygghet och kärlek.

Som ni såklart vet visar gängse forskning att upp emot tio procent av oss alla hyser känslor som vi i dagligt tal benämner HBTQ. Tio procent av alla kristna, ateister, pastaferier, judar och tolkienanhängare. Och tio procent av alla muslimer.

Så jag blir lite förvirrad när er inspirationstalare förklarar att homosexualitet är förbjudet, och kommer straffas.

Ni behöver hjälpa mej förstå hur al-Odahs förnekande av kärlek gör världen till en mer tolerant och kärleksfull plats.

För det verkar nästan som om ni inte förstår att ni spär på rasismen mot alla de vidsynta och älskande muslimer som jag lever sida vid sida med, när ni beter er som om ni inte visste bättre?

Eftersom jag också är engagerad i de syriska ungas rättigheter så bjuder jag gärna på ett samtal om detta med era medlemmar.

Jag kommer tala om kärlek, hur den bemöts i salafism och i sharialagstiftning, och hur vår värld behöver fler människor som hänger sej åt ömsesidig kärlek till varandra.

Exakt samma ämnen som jag antar att Salman al-Odah tog upp, och det är många nykomna medmänniskor som behöver känna sej välkomnade i detta perspektivet.

Ni kan använda samma inbjudningslista, och jag är säker på att Amiralen kan hjälpa oss att husera ett sådant event igen.

Självklart tar jag inte en krona för det utan jag föreslår att vi låter alla pengar gå till någon förening som arbetar för unga i mellanöstern, till exempel IraQueer.

Jag lovar att själv baka och ta med bullar till kaffet efteråt.

Och ni behöver inte vara rädda för några bögvirus. Jag är kärnfrisk.

Ok?

Låt oss avsluta med Salman al-Odahs egna ord han twittrade idag. ”Stå upp mot förtryck om än bara med dina ord. Det som händer i världen idag får inte gå oss obemärkt förbi.”

Och jag håller med.

Förtrycket av HBTQ-personer i världen idag får inte gå oss obemärkt förbi. Vi hörs och ses snart!

KRAM!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.