Foto: Fredrik Sandberg/TT
Debattinlägg

”Sommaren – fredagsmys sju dagar i veckan”

Fetma ·

”Vi normaliserar slentriandrickandet och skräpmatsätandet. När de vuxna får rosévin så får barnen glass och chips, som någon form av snedvriden klimatkompensation” varnar journalisten Hillevi Wahl.

Om debattören

Hillevi Wahl
Journalist och författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Handen på hjärtat, nog har det blivit lite mycket rosévin, chips och glass i sommar?

Jag tror jag har sett hundratals instagrambilder på öl- och vinglas i motljus.

Så fort vi har gjort något bra, klippt gräsmattan, målat en vägg eller shoppat loss med en kompis, då dyker de upp vinglasen och ölglasen med bildtexten: Min belöning.

Vi unnar oss. Varenda dag. Det är fredagsmys sju dagar i veckan. För när de vuxna får rosévin så får barnen glass och chips, som någon form av snedvriden klimatkompensation.

För att ungarna inte ska klaga på att de vuxna dricker, kan tänkas. Vi bedövar oss själva – och sedan bedövar vi barnen.

Resultatet har vi sett på badstränderna och utomhusbaden i sommar: Tjocka barn och tjocka vuxna.

Och inte bara några få. Snarare mer än hälften. Magarna väller över bikinibyxorna och badbyxorna, både på de vuxna och på barnen och jag blir ledsen och arg. För det är så fel. Barn ska springa omkring på lätta ben.

Det är inte okej att övergöda barn på det viset. Det är barnmisshandel.

Jag vet att det finns barn som föds hungrigare än andra. Och jag vet att nyttig mat är en klassfråga. Och ja, jag vet att det är den varmaste sommaren i mannaminne. Men det hjälps inte. Så här tjocka ska inte barn vara. Inte de vuxna heller.

Vi håller på att normalisera slentriandrickandet och skräpmatsätandet i det här landet. Det syns tydligt på alla instagrambilder. Lika stolt som belöningsglaset med vin har visats upp, lika stolt har människor lagt upp bilder på dagens glass eller bakverk.

På stränderna och klipporna har jag sett familjefäder med öl och halvdruckna whiskeyflaskor. Bag-in-boxvinerna följer med på utflykten lika självklart som picknickfilten. Vi dricker alkohol som om det vore iskall lemonad på årets hetaste dag.

Kompisar som åker på all-inclusive häpnar över hur gratisgrejen får vanliga familjer att släppa alla hämningar och äta chokladcroissanter till frukost, middag och kväll. Och drinkandet, det börjar redan till frukost. 

Vid lunch är föräldrarna pruttfulla. Hur kul är det för deras barn? Skrattande berättar många vid hemresan att de gått upp fyra-fem kilo på en vecka. ”Men ibland får man unna sig lite”.

Tro mig, det finns bättre sätt att unna sig, att ta en stor portion av livet och njuta av det. Det är förvånansvärt enkelt och billigt. Låt mig berätta om ett experiment jag och min familj gjorde för ett par år sedan.

En sommar bestämde vi oss för att byta socker mot äventyr.

I stället för att belöna oss med socker, trösta oss med socker, muta oss fram med socker och allt annat vi använder socker i vardagen till – så testade vi att göra tvärtom. Vi belönade oss själva och barnen med äventyr.

I tre månader testade vi femtiotre sporter. De flesta gratis. Hela familjen var med på allt från yoga till kanotpaddling, ridning, fotbollsgolf, äventyrsbanor och geocaching.

Barnens självförtroende växte med varje ny utomhusäventyr vi testade, alla blev starkare i kroppen och vi som behövde gick ner i vikt.

Men framför allt stängde vi av datorerna och våra iphones och började vi prata med varandra i stället. Vi läste högt för varandra. Vi såg varandra i ögonen och hade långa samtal om livet. Vi skrattade tillsammans och vi grät och kramades. Vi hade slutat bedöva oss. Vi bytte socker mot närvaro och rörelseglädje. Glass fick man på lördagar.

Nu är sommaren 2014 snart slut. Fredagsmyset är över.

Ta inte med dig de dåliga vanorna och den kroppsliga misshandeln in i hösten. Kasta ut de överblivna slattarna av vinet och rensa skafferiet och frysen från skräpmat. Sluta bedöva dig och din familj.

Låt hösten bli början till ett nytt och härligt färgsprakande äventyr för både kropp och själ.  Det är du värd.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.