Man i rullstol. Foto: Kjell Gustafsson KG
Debattinlägg

”Misstänkliggör inte intentionerna med att förbättra LSS”

Publicerad

PERSONLIG ASSISTANS · ”Att misstänkliggöra intentionerna med att förbättra LSS är inte konstruktivt och hjälper inte dem som är beroende av den”, skiver Anna-Lena Sörenson (S).

Om debattören

Anna-Lena Sörenson
Riksdagsledamot (S), vice ordförande Socialutskottet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Målen för LSS, större frihet för den som är funktionsnedsatt, står vi som Bengt Westerberg, bakom.  Jag är därför glad att Bengt Westerberg också ser att det är bra med en utredning för ett bättre fungerande LSS.

Det är dock felaktigt att direktiven är att skära ned på assistansersättningen. Korrekt är att de ska hitta möjligheter att spara kostnader genom att hitta lösningar som är mer träffsäkra och effektiva.

Sådana effektiviseringar ska däremot inte gå ut över människors rättigheter eller möjlighet till delaktighet, det är också tydligt i direktiven.

LSS är en rättighetslag som vi Socialdemokrater slår vakt om. En rättighetslag innebär också att alla som har behov av stöd enligt prövning, också får det. Inget av detta har ändrats, det är mycket viktigt att understryka.

Syftet med utredningen är att göra LSS mer träffsäker och därmed också rättssäker för brukarna, och att se till att resurserna används korrekt.

Bengt Westerberg säger sig ”tvivla på att överutnyttjande förekommer”. Faktum är att det redan under den förra moderatledda regeringen presenterades rapporter om att resurser inte alltid kom brukarna till del utan försvann på andra kostnadsområden.

Under 2012 kom Skatteverket med en granskning, som konstaterade så väl ogiltiga avdrag för privata kostnader hos assistansbolagen samt att anslag används för marknadsföring, sponsring och konsulter.

I Statens offentliga utredningar 2012:6 så fastslås att assistansersättning går till annat än avsett ändamål, inte bara på grund av medvetet utnyttjande utan även på grund av tolknings- och tillämpningsproblem samt handläggningsproblem av olika slag.

Dåvarande barn- och äldreministern Maria Larsson (KD) konstaterade också att ”Uppskattningar pekar på att fusk och missbruk av assistansersättning uppgår till mycket stora belopp.”

En ansvarstagande regering är den som agerar och ser till att åtgärda brister så att välfärdens begränsade resurser används väl och leder till en bättre omsorg.

Att misstänkliggöra intentionerna med att förbättra LSS är inte konstruktivt och hjälper inte dem som är beroende av den.

Jag hoppas att det nu sker en bred politisk uppslutning för att LSS ska bli mindre godtyckligt, mer rättssäkert och bättre ta vara på våra skattepengar, så att de går till dem som har behov av stöd och inget annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Vård och omsorg

Mer i ämnet