Foto: Vegard Grøtt/Anders Wiklund/Henrik Holmberg/Daniel Brenner/AP/TT

Spaning mot 2019: ”Socialister och liberaler kommer få fullt upp”

Klimatet, ekonomisk krasch, svarta och vita kroppar, arbetskraftinvandring och talmannens kakor är några av de frågor som kommer upp när Al-Dewany, Madon, Ljunggren och Steijer svarar på SVT:s frågor om 2019 års debatter.

För att få en känsla för vart opinionen är på väg vände sig SVT Opinion till fyra opinionsbildare med olika ideologiska och politiska bakgrunder.

I syfte att måla en bild med lite bredare pensel fick Zina Al-Dewany, Sakine Madon, Stig-Björn Ljunggren och Siri Steijer svara på samma två frågor:

1. Vad blir 2019 års stora debatt?

2. Vad hoppas du slippa?

Zina Al-Dewany, krönikör, Aftonbladets ledarsida:

1. ”Det är bra att klimatfrågan blir viktigare, men 2019 måste vi röra oss från individperspektivet där vi räddar världen med en ekologisk banan i taget. Istället måste vi se vad som egentligen förstör världen; att hela vårt ekonomiska system går runt på att vi ska konsumera sådant vi inte behöver och att högerns motstånd mot flygskatt och kärlek till avgaser är föråldrad.”

2. ”Det finns en del jag gärna lämnar i 2018. Den största skammen för oss i Sverige är att inkomstklyftorna ökar snabbare än i något annat OECD-land. Det leder till att en del lever allt längre, medan andra har fått sin återstående livslängd förkortad. Den orättvisan hjälps knappast av årets högerbudget där nedskärningar finansieras av skattesänkningar för rika och 'fler poliser' som enda svar på människors oro.  

”Nästa år slipper vi förhoppningsvis trötta moraliseringar kring hur vi ska leva och lyckas lyfta blicken lite.”

Sakine Madon, politisk chefredaktör, Upsala Nya Tidning:

1. ”Regeringsfrågan hänger kvar! Och så har vi Europaparlamentsvalet. Men efter ett valår kommer alltid ett större utrymme för ideologiska debatter. Det kommer bråkas mycket om invandring, genus och jämställdhet, brott och straff, och religionens plats i samhället.

”Det konservativa lägret känner stark medvind. Man ser det också i KD-ledaren Ebba Busch Thors stigande förtroendesiffror. Socialister, men även liberaler, kommer att få fullt upp.”

2. ”Det jag hoppas slippa är identitetspolitikens hudfärgsfixering, det vill säga debatter där begrepp som 'vita' eller 'svarta' 'kroppar' plötsligt slängs upp som argument, av debattörer som ser på invandrare med 'fel' åsikter som 'husblattar'.

”Frågor om rasism och tolerans är viktiga, och förtjänar betydligt bättre nivå. Kulturrelativism i debatten om hedersförtryck vill jag förstås också slippa – varje år. ”

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och socialdemokratisk samhällsdebattör:

1. ”Nästa års debatt kommer att handla om räntan, tyvärr. Nu kommer krisen. Konjunkturen vänder och de goda tiderna mattas av. Handelskrig hotar, en kanalje styr i Vita Huset och våra vänner begår Brexodus. Dystra framtidsutsikter.”

2. ”Jag hoppas slippa diskussionen om alla kakor som talmannen bjuder partiledarna på. Vi är trötta på alla spekulationer om vem som tar vem, vi vill återgå till våra plikter och låta en regering styra riket. Och inget extraval, tack! Det vill vi varken ha eller höra talas om.”

Siri Steijer, programansvarig för arbetsmarknadsfrågor, Timbro:

1. ”Integrationen kommer fortsatt att diskuteras under 2019, framför allt hur gruppen lågutbildade nyanlända ska komma in på arbetsmarknaden. Det är redan ett stort problem, och när konjunkturen vänder blir det ännu värre. Kostnaden för att anställa är fortfarande för hög och politikerna har inte genomfört de nödvändiga reformer av arbetsrätten som behövs för att lågutbildade ska få ett jobb.”

2. ”Jag hoppas att vi slipper en vidare diskussion om arbetskraftsinvandring – för att politikerna en gång för alla stoppar de huvudlösa kompetensutvisningarna. Jag hoppas också att vi inte får höra mer om LO, S och SD:s protektionistiska förslag, enligt vilket arbetsgivare endast ska få rekrytera utländsk arbetskraft inom vissa yrken.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer